Un spital din România trebuie să plătească jumătate de milion de euro despăgubiri într-un caz de malpraxis

01 Mar 2017
Un spital din România trebuie să plătească jumătate de milion de euro despăgubiri într-un caz de malpraxis

Spitalul Județean de Urgență Slobozia este obligat, printr-o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, la plata unei despăgubiri de peste 500.000 de euro pentru un caz de malpraxis petrecut în urmă cu opt ani.

În anul 2009, medicul obstetrician Valentina Dinu, angajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, a fost acuzat de părinţii unei nou-născute că prin aplicarea în mod eronat al unei proceduri medicale la naștere, fetița a fost paralizată complet, nu poate vedea și nici vorbi.

Părinţii fetiţei, Marius şi Ecaterina Uzea, au depus o plângere penală pe numele medicului Valentina Dinu, cerând totodată şi despăgubiri Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Cazul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia şi declinat ulterior către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii din Capitală au finalizat ancheta la finalul anului 2014, trimiţând dosarul în judecată în ianuarie 2015.

În urma investigaţiilor a reieşit că medicul Valentina Dinu se face vinovată de comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. De asemenea, spitalul la care a lucrat a fost obligat să plătească despăgubiri morale familiei copilei distrusă pe viaţă de medicul specialist.

O primă sentinţă a fost dată în vara anului 2016, medicul Valentina Dinu fiind condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia - obligat să plătească familiei Uzea despăgubiri de peste un milion de euro. Sentinţa a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.

La finalul săptămânii trecute, Curtea de Apel Bucureşti a dat o sentinţă definitivă prin care obligă Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia la plata a 500.000 de euro, reprezentând despăgubiri morale şi materiale. De asemenea, medicul Valentina Dinu a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 20.000 de lei. Mai mult, medicul trebuie să plătească, în solidar cu spitalul, şi o despăgubire lunară de 1.500 de euro, de la momentul naşterii micuţei şi până în momentul în care s-ar putea produce recuperarea medicală a copilei. 

"Este o situaţie foarte încurcată, mai ales că nu avem bani pentru aşa ceva. Vom analiza toate aspectele să vedem cum vom plăti", a declarat pentru adevarul.ro Mariana Iancu, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră