Un român a şantajat un adolescent până l-a făcut să se sinucidă

01 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Un român a şantajat un adolescent până l-a făcut să se sinucidă

Un adolescent nord-irlandez s-a sinucis după ce a fost şantajat de un român din Timişoara cu poze indecente pe care le postase online. Ulterior, el a încercat să stoarcă bani şi de la prietenii adolescentului decedat, relatează irishnews.com. 

Iulian Enache (32 de ani), a fost condamnat la patru ani de închisoare după ce a pledat vinovat pentru şantajarea lui Ronan Hughes, un adolescent de 17 ani din Irlanda de Nord, cu distribuirea unor imagini indecente. 

Ronan, care era din Clonoe lângă Coalisland, s-a sinucis în iunie 2015 după ce a fost şantajat de Enache. Iniţial, s-a crezut că e vorba de un grup criminal din Nigeria, dar ulterior poliţia a dat de urma şantajistului în România.

Iulian Enache s-a dat drept Emily Magee pentru a-l determina pe adolescent  să facă şi să posteze fotografii indecente online. Apoi a început să-l şantajeze, cerându-i mii de lire sterline, altfel urma să trimită pozele tuturor prietenilor şi cunoştinţelor sale.

La un moment dat, Ronan s-a rugat de Enache: "Am doar 17 ani, te rog, te implor". Enache i-a cerut însă să-i mărturisească mamei sale și să o roage să-i dea bani, presându-l tot timpul: "Ai 48 de ore de acum. Timpul se scurge, acum ai 47 de ore și 59 de minute." El l-a avertizat  să "nu încerce vreo prostie, că doar va înrăutăţi situaţia".

Când Ronan nu a putut plăti, Enache a trimis pozele către cinci prieteni ale adolescentului cărora le-a cerut bani, avertizându-i că Ronan vrea să se sinucidă. "Dacă sunteți într-adevăr prieteni ai lui Ronan, atunci ajutați-l să nu reuşească", le-a transmis el.

"Dacă tu și prietenii tăi nu puteţi strânge această sumă sau dacă părinții tăi şi tu nu puteţi să o faceţi, trimit acele videoclipuri tuturor prietenilor pe Facebook, la profesori și nu numai, și va fi responsabilitatea ta", a mai avertizat el.

Enache nu știa că atunci când a transmis unele dintre aceste mesaje, elevul era deja mort. După ce a aflat că Enache le-a trimis imaginile prietenilor săi, Ronan s-a sinucis. 

Detalii privind presiunile exercitate asupra lui Ronan de către șantajistul Enache sunt cuprinse în stenogramele comunicațiilor pe Skype furnizate Direcției pentru Investigarea Crimei Organizate și Terorismului din România.

Enache a fost condamnat la patru ani de închisoare de un tribunal din Timişoara, dar va fi eligibil pentru eliberare în octombrie 2019.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră