Un nou atac la pensiile private: Contribuțiile la pilonul II vor fi înjumătăţite

23 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Un nou atac la pensiile private: Contribuțiile la pilonul II vor fi înjumătăţite

Contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar urma să se înjumătăţească de anul viitor. Ministerul Finanțelor ar vrea să le diminueze, de la 5,1% la 2,5%, conform profit.ro.

Reducerea contribuţiilor ar trebui să devină operațională de la 1 ianuarie 2018 și va afecta cei aproape 7 milioane de participanți la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate în conturile individuale de pensii.

În varianta cea mai dură, dacă aceste contribuţii s-ar reduce la 1 %, pentru atingerea unei anumite sume la vârsta pensonării, un salariat care se angajează acum va trebui să muncească 200 de ani, comparativ cu 40 de ani în prezent, spun surse din piaţă citate de profit.ro.

Guvernul nu este la prima intenție prin care urmărește desființarea Pilonului II. Ministrul Mișa și-a început mandatul la Finanțe printr-o declarație care anunța posibilitatea desființării sistemului de pensii private obligatorii, după care a retractat.

​El a propus ca persoanele care au contribuit la Pilonul II să opteze pentru alocarea sumelor acumulate fie la Pilonul I administrat de stat (adică la bugetul asigurărilor sociale de stat), fie la Pilonul III, al pensiilor facultative private.

 

 

 

 

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră