UPDATE. Ultimele informaţii de culise despre formarea guvernului Dăncilă

26 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Ultimele informaţii de culise despre formarea guvernului Dăncilă

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte vineri pentru a stabili lista cu miniştrii Guvernului Dăncilă, care va fi depusă la Parlament împreună cu programul de guvernare PSD-ALDE. Parlamentul va fi convocat în şedinţă extraordinară, luni, 29 ianuarie, pentru audierea miniştrilor şi învestirea noului Guvern.

Oficial, lista cu viitorii miniştri va fi prezentată vineri după ce va fi aprobată de conducerile PSD şi ALDE. Neoficial, se vehiculează deja numele unor posibili noi miniştri, care vor intra în Guvernul Dăncilă, alături de cei "consacraţi": Lia Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Petre Daea, Mihai Fifor, Tudorel Toader, Teodor Melşcanu, Ilan Laufner, Gheorghe Şimon.

UPDATE. Dănuţ Andruşcă a fost votat pentru postul de ministru al Economiei, Lucian Şova la Transporturi, iar Viorel Ştefan , vicepremier, fără portofoliu. De asemenea, Ioana Bran a fost votată pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Pintea pentru postul de ministru al Sănătăţii şi Natalia Intotero la Românii de pretutindeni. Ministerul pentru Dialog Social a fost desfiinţat şi devine secretariat de stat la Ministerul Muncii. Viitorul guvern va avea patru vicepremieri

UPDATE: CEx i-a votat deja pe Ana Birchall în postul de vicepremier fără portofoliu, pe Valentin Popa la Educaţie şi pe George Ivaşcu la Cultură, anunţă Digi24. Surse din PSD citate de hotnews.ro spun că Ilan Laufner nu se va mai regăsi în viitorul Guvern.

UPDATE. Ionuţ Mişa nu va mai fi ministrul Finanţelor, în locul său fiind propus Eugen Teodorovici, votat deja de CEx. De asemenea. Toma Petcu (ALDE) ar fi demisionat din guvern, iar în locul său la Ministerul Energiei ar urma să fie propus Anton Anton, tot de la ALDE.

UPDATE. Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a anunţat, vineri, că demisionează din funcţie, acesta precizând că s-a consultat şi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. În locul său ar putea fi numită Ioana Bran (31 de ani), secretar al Camerei Deputaţilor încă de la primul mandat de parlamentar şi fiica unui mare producător de palinca din Satu Mare.

UPDATE. La ministerul Sănătăţii, propunerea cu ele mai mari şanse să fie votată ar fi Sorina Pintea, manager la spitalul judetean Baia Mare, după ce actualul ministru ,Florian Bodog, a anunţat că nu mai candidează pentru un nou mandat, conform hotnews.ro.

La Transporturi ar urma să fie înlocuit Felix Stroe cu Lucian Şova, în prezent ministru al Comunicaţiilor. Un alt nume intens vehiculat pentru un post în guvern este Ioana Bran (31 de ani), secretar al Camerei Deputaţilor încă de la primul mandat de parlamentar şi fiica unui mare producător de palinca din Satu Mare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va propune o variantă de guvern cu trei vicepremieri, au declarat pentru hotnews.ro surse politice. Potrivit acestora, cei trei vor fi Paul Stănescu, Graţiela Gavrilescu şi Viorel Ştefan, care ar urma să fie vicepremier fără portofoliu. O altă variantă de posibil vicepremier vehiculată în PSD este Ilan Laufer, ministru pentru mediul de afaceri.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, la începutul şedinţei CEx, că organizatia Bucureşti o susţine pentru Ministerul sănătăţii pe Rodica Nasar, la Educaţie pe Ecaterina Andronescu, la Cultură pe actorul George Ivaşcu, iar pe Rovana Plumb pentru funcţia de vicepremier, potrivit news.ro.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, în şedinţa CEx, că nu crede că în Guvern se va regăsi vreo persoană cu probleme de integritat. Întrebat despre Rovana Plumb, propusă pentru postul de vicepremier, Dragnea a răspuns: "Dar ce problemă are?"

***************************************************

În cazul lui Tudorel Toader, păstrarea acestuia în funcţie are şanse 50-50. Joi, liderul PSD, Liviu Dragnea i-ar fi cerut preşedintelui ALDE. Călin Popescu Tăriceanu să şi-l asume pe Tudorel Toader la ministerul justitiei, în condiţiile în care tot mai multe voci din PSD sunt împotriva păstrării acestuia în viitorul guvern, susţin surse citate de hotnews.ro. Până la urmă, Toader rămâne la Justiţie ca independent, asumat de coaliţie.

Ar mai fi de tranşat şi propunerea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea privind înfiinţarea unui secretariat de stat pentru Bucureşti în viitorul guvern. Firea şi primarii de sector din Capitală ar fi cerut să aibă un cuvânt de spus în trei ministere.  

Totodată, în ciuda petiţiei online iniţiate în favoarea menţinerii sale în funcţie, se pare că Liviu Pop nu va rămâne la Educaţie, urmând să fie înlocuit cu un ministru care nu este membru PSD, conform unor surse citate de antena3.ro. Anterior, a fost vehiculat şi numele Ecaterinei Andronescu pentru acest post. Vineri, înaintea votului din CEX, cele mai mari şanse le avea Valentin Popa, rectorul Universităţii din Suceava.

De asemenea, redeschiderea unui dosar de acum 8 ani, pe deturnare de fonduri, l-ar putea determina pe vicepremierul Paul Stănescu să nu mai accepte o nouă nominalizare pentru această funcţie. "Ceea ce vă pot spune eu este un lucru clar: în momentul în care voi deveni inculpat în acest dosar, eu, Paul Stănescu, îi voi pune demisia pe masa prim-ministrului. Asta trebuie să ştiţi de la mine. Declaraţia mea este o certitudine (...). Eu cred că totul a fost legal", a declarat joi la instanţa supremă, Paul Stănescu.

Pe postul de vicepriemier fără portofoliu ar urma să fie desemnată Rovana Plumb, fost ministru al Fondurilor Europene, în guvernul Tudose. În toamnă. ea a demisionat din Guvern împreună cu Sevil Shhaideh, la cererea lui Mihai Tudose, după ce s-a început cercetarea lor penală în dosarul Belina.

De altfel, şi Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării şi vicepremier, ar urma să revină în Guvern. Ea este favorită pentru funcţia de secretar general al guvernului, au declarat surse din PSD pentru hotnews.ro. Shhaideh ar urma astfel să fie mâna dreaptă a Vioricăi Dăncilă, care nu are experienţă guvernamentală. De altfel, Shhaideh lucrează în aceste zile la programul de guvernare alături de Viorica Dăncilă şi Darius Vâlcov.

Alte nume vehiculate sunt Ana Birchall şi Eugen Teodorovici la Fonduri europene, actorul George Ivașcu la Cultură, Adrian Dobre la Dialog social, conform antena3.ro. La Sănătate ar rămâne Florian Bodog, deşi la un moment dat se vehicula pentru acest portofoliu şi numele Rodicăi Nassar, secretar de star în acest minister.

 


 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră