UDMR, curtat de PSD şi PNL. Cum se va schimba politica Uniunii cu un preşedinte minoritar

18 Apr 2015
UDMR, curtat de PSD şi PNL. Cum se va schimba politica Uniunii cu un preşedinte minoritar
La Cluj-Napoca are loc, vineri și sâmbătă, Congresul UDMR, la care participă numeroși lideri politici din România și din străinătate.

La cel de-al 12-lea Congres al UDMR sunt prezenţi 770 de delegaţi şi aproximativ 150 de invitaţi. Participă lideri politici din Ungaria şi România: preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PLR, preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, liderul PC, Daniel Constantin, vicepremierul Ungariei Semjén Zsolt, precum şi alţi politicieni, informează Mediafax.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la început, că reuniunea se va desfăşura sub semnul reconfigurării modalităţii de a face politică, însă cu păstrarea actualelor valori ale UDMR. Singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Uniunii este actualul lider al uniunii, Kelemen Hunor.

Victor Ponta, mesaj cu tâlc pentru UDMR


Premierul Victor Ponta le-a transmis, vineri, membrilor UDMR reuniţi la Congresul formaţiunii că, spre deosebire de alţi ani, în 2015 nu le mai propune intrarea la guvernare, fiind convins că în calitate de reprezentanţi legitimi ai comunităţii maghiare vor decide singuri asupra acestui lucru, informeaza Agerpres.

"În 2011, la Oradea (...), am fost la Congres, v-am rugat să ieşiti de la guvernare, să veniţi alături de noi. Nu ne-aţi urmat sfatul. În 2013, la Miercurea Ciuc v-am rugat: veniţi la guvernare. L-ati urmat puţin (sfatul-n.r.), dar aţi plecat. Aşa că în 2015 m-am învăţat minte şi nu vă mai rog nimic, că ştiu că veţi face ce credeţi dumneavoastră că este bine", a sustinut premierul in discursul sau la Congresul UDMR.

Liderii PNL, deschişi pentru colaborare

Vasile Blaga, vicepreşedinte al PNL, i-a felicitat pe Marko Bela ăi Kelemen Hunor pentru colaborarea "foarte foarte bună" şi a spus că UDMR a oferit întotdeauna un model de competenţă şi seriozitate. Alina Gorghiu, prezentă la Congresul Uniunii, a declarat că suportul oferit de UDMR în cel de-al doilea tur de al prezidenţialelor, din noiembrie 2014, va naşte o colaborare fructoasă în viitorul apropiat.

"Sunt astăzi în faţa dumneavoastră pentru a încerca să transmit un mesaj electoratului dumneavoastră, iar mesajul meu este acela de profundă mulţumire pentru voturile pe care le-au dat în noiembrie 2014 candidatului PNL, Klaus Iohannis, in turul al II-lea al prezidenţialelor”, a spus Alina Gorghiu in discursul sau de la congresul UDMR.

Votul din noiembrie

Mesajul Alinei Gorghiu poate părea deplasat în context. Asta pentru că, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, UDMR s-a aflat într-o situaţie uşor dificilă. Liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, şi-a îndemnat electoratul să voteze aşa cum consideră.

Între candidatul PSD, Victor Ponta şi candidatul PNL, Klaus Iohannis, maghiarii au votat cu cel de-al doilea. Toate acestea în ciuda faptului că UDMR se afla la guvernare alături de PSD.
Hunor a motivat atunci reținerea în a-l susține pe Victor Ponta, prin intrarea în alianța electorală a liderului PRM, Vadim Tudor.

Motivele pentru care UDMR nu ar fi putut susține niciodată un președinte minoritar, altul decât maghiar, ar fi tocmai pierderea sensului existenței politice a UDMR. Astfel, Klaus Iohannis este perceput drept un reprezentant al minorităților. În aceste condiţii, rămâne de văzut cum se va reorienta UDMR. Cum să mai faci politică de stat pe ideea “luptăm pentru minoritari” cu un preşedinte minoritar?


De 25 de ani UDMR este la guvernare. Strategia Uniunii a fost mereu aceeași – drepturile minorităților. Cu un program legat în permanență de drepturile locuitorilor din Harghita și Covasna, cu senzația că sunt la guvernare, dar nu sunt, UDMR a reușit să construiască un sistem care, ne place sau nu, a funcționat perfect în România.

De altfel, în mediile politice din București circulă o glumă– „din patru în patru ani, în România se fac alegeri ca să vedem cu cine guvernează UDMR”.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră