Ucenicia, considerată vechime în muncă. Ce condiții trebuie îndeplinite

06 Oct 2015
Ucenicia, considerată vechime în muncă. Ce condiții trebuie îndeplinite
Perioada de ucenicie va fi luată în considerare ca stagiu de cotizare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis un recurs în interesul legii al Avocatului Poporului. 
 
Astfel, potrivit deciziei Curții Supreme, ucenicia este considerată vechime în muncă dacă ucenicii au primit salariu, au cotizat la casele de asigurări sociale sau au făcut practică în producție.
 
Potrivit unui comunicat al AP, citat de Agerpres, în interpretarea și aplicarea art. 3 alin. (1) lit. p) și art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu completările și modificările ulterioare, ÎCCJ a stabilit că perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată și a urmat cursurile unei școli profesionale: anterior datei de 1 ianuarie 1949, va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurări sociale; între 1 ianuarie 1949 și 1 ianuarie 1954, va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privința ucenicilor a existat obligația virării contribuțiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale; după 1 ianuarie 1954 și până la 1 aprilie 2001, va fi considerată stagiu de cotizare și vechime în muncă perioada practicii în producție.
 
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este obligatorie pentru instanțe de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform art. 517 alin. (4) din Codul de Procedură Civilă.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră