Traian Băsescu, la Parchetul General. Fostul președinte dă explicații într-un dosar de spălare de bani

06 Mai 2016 | scris de Veronica Micu
Traian Băsescu, la Parchetul General. Fostul președinte dă explicații într-un dosar de spălare de bani

La intrare în sediul Parchetului, Băsescu nu a vrut să dea declarații jurnaliștilor. 

"Printr-o adresă a PICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi respectiv 2002, urmare a unei reclamaţii făcute de domnul Ciuvică. Pentru corecta informare aduc la cunoştinţă că în acelaşi dosar, prin rezoluţia din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ. Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat mă voi prezenţa în faţa procurorului de caz" a scris Traian Băsescu pe Facebook, luna trecută.

Dosarul deschis de procurorii de la Parchetul General are legătură cu un teren pe care Traian Băsescu l-a cumpărat de la Costel Cășuneanu. Astfel, pe 9 august 2000, pe vremea când era primar general al Capitalei, Băsescu a achiziționat un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor 86 din cartierul Băneasa, pentru suma de 1,4 miliarde lei vechi (aproximativ 70.000 dolari la acea vreme).

Tot pe 9 august 2000, omul de afaceri Costel Cășuneanu a cumpărat un teren învecinat, cu o suprafață similară, însă la un preț de trei ori mai mare decât cel plătit de Băsescu.

Ulterior, în octombrie 2002, Traian Băsescu a vândut terenul din Aleea Privighetorilor către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Cășuneanu, în schimbul sumei de 12 miliarde lei vechi (aproximativ 300.000 de dolari). Cu acești bani, Traian Băsescu a cumpărat o vilă situată pe Șoseaua București — Ploiești cu suma de 280.000 dolari, vilă donată apoi fiicei sale, Ioana Băsescu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră