GREŞELILE FATALE din spatele celei mai mari tragedii din ultimii 20 de ani. De la artificii „netraduse“ la avize de funcţionare date pe genunchi şi legi „copy-paste“

08 Noi 2015
GREŞELILE  FATALE din spatele celei mai mari tragedii din ultimii 20 de ani. De la artificii „netraduse“  la avize de funcţionare date pe genunchi şi legi „copy-paste“
Trei patroni de club- şi nu sunt sigurii-  care au pus mai presus de toate câştigul lor şi nu viaţa oamenilor. Un club cu o singură ieşire şi  fără sisteme anti-incendiu care au grăbit moartea celor care s-au aflat acolo în seara fatală. O primărie care a dat pe genunchi avize de funcţionare  şi autorizaţii fără să aibă minima curiozitate de a se deplasa până la locul cu pricina pentru minime verificări. Nişte legi „copy-paste“ mai mult decât aberante şi fără ca, de multe ori, să protejeze cetăţeanul. Dimpotrivă.  Nişte pirotehnişti care au amplasat artificiile din „clubul groazei“ fără să se obosească se afle ce artificii au instalat pentru show-ul pirotehnic din club. Motivul?- Artificiile nu aveau informaţiile de utilizare în limba română, ci în bulgară. 

Un lanţ al slăbiciunilor şi al greşelilor, din păcate fatale, care au provocat cea mai mare tragedie din România ultimilor 20 de ani. Până în prezent 44 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce pe 30 octombrie în clubul Colectiv, acolo unde se desfăşura concertul trupei „Goodbay to Gravity“ s-a dezlănţuit infernul. Oamenii nevinovaţi aveau să înţeleagă, cu preţul propriei vieţi, faptul că, într-adevăr „CORUPŢIA UCIDE“. S-au făcut arestări şi se fac, târziu, aşa ca după război, controale în cluburile din Bucureşti şi nu numai. S-au schimbat legislaţii, în sensul că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are acum dreptul să controleze cluburile pentru a vedea dacă îndeplinesc condiţiile de funcţionare, însă preţul a fost unul mult prea mare. Tragedia din Colectiv a îngenuncheat o Românie întreagă. Dincolo de mobilizarea şi de solidaritatea oamenilor, rămâne mereu eterna întrebare: de ce autorităţile plătite din banii noştri intervin mereu să repare „bubele“ după ce oamenii îşi plâng morţii? Dacă ne-ar şi răspunde cineva... 
 
      PIROTEHNISTUL HABAR NU AVEA CE ARTIFICII INSTALEAZĂ

Judecătoria Sectorului 4 a admis sâmbătă propunerea procurorilor de arestare preventivă a patronilor de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de clubul Colectiv. Este vorba de Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, și Cristian Niță, director al firmei de artificii.

În același dosar a fost arestat preventiv și pirotehnistul Viorel Zaharia. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de cei arestați.

Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă, în timp ce Cristian Mihai Niță și a Danila Ioana Niță sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, toți trei în legătură cu furnizarea artificiilor pentru clubul în care a avut loc incendiul soldat cu 44 de morți. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, și Cristian Niță (director), sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri; iar Viorel Zaharia (pirotehnist) este acuzat de ucidere din culpă.
         
       TREI PATRONI PENTRU CARE BANUL ERA MAI PRESUS DECÂT VIAŢA OAMENILOR 

Potrivit Parchetului General, incendiul de la clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.

Cei trei administratori și acționari ai clubului- Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu-  au fost arestați preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

      UN PRIMAR CARE S-A DAT ACOPERIT DE „ACTE“. UNELE MORTALE...

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone și cele două angajate au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul privind tragedia de la Clubul 'Colectiv'. Fostul edil a fost reținut vineri noapte de procurorii DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual. În dosar au fost reținute Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la fals intelectual.

Procurorii susțin că, pentru a autoriza funcționarea, Cristian Popescu Piedone a emis cele două acte administrative prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colective Club SRL îndeplinea cerințelor legale necesare avizării. "Inculpatele Iofciu și Ganea l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale i prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urma le-a întocmit, iar prima le-a avizat", au mai reținut anchetatorii.



            






Alte stiri din Actualitate

Ultima oră