A început "Târgul de Fete" de pe Muntele Găina. Poliţia Română a detaşat în zonă peste 200 de poliţişti

18 Iul 2015
A început
Tradiţionala sărbătoare a românilor din Transilvania cunoscută sub numele "Târgul de Fete de la Găina " și-a deschis oficial porțile. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în anul 1816 și se desfăşoară într-o frumoasă poiană, la altitudinea de 1467 metri.

Acolo se adunau locuitorii din diferite văi ale Apusenilor pentru a-şi schimba produsele. Târgul a făcut posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, evitându-se astfel încrucişările dintre rudele apropriate. Astăzi, Târgul de Fete este doar un prilej de destindere, atât pentru locuitorii din zonă, cât și pentru turiștii veniți din toată țara.

Poliţia stă de veghe
Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că pe 18 și 19 iulie, din dispoziția șefului Poliției Române, "200 de polițiști vor acționa, în sistem integrat, suplimentar față de dispozitivul curent, pe raza comunei Avram Iancu și pe Muntele Găina, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, pe perioada manifestărilor, precum și pe DN74 și DN75, pentru supravegherea și fluidizarea traficului rutier."

Potrivit comunicatului, polițiștii vor acționa în principal pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală sau contravențională, precum și menținerea climatului de ordine publică, verificarea și asigurarea respectării regulilor generale de comerț, prevenirea și combaterea oricăror activități ilicite.

Polițiștii rutieri vor acționa cu efective mărite, pe toate traseele de deplasare către comuna Avram Iancu și spre Muntele Găina, pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor sau a blocajelor rutiere.

Programul evenimentului

SÂMBĂTĂ, 18 iulie 2015, Avram Iancu


Ora 16.00 Spectacol folcloric
– recital Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa; dirijor Alexandru Pal
– recital Leontina Fărcaş
– recital Sava Negrean Brudaşcu
– Ansamblul ,,Bănăţeana” din Timişoara – coordonator Adela Chelaru

SÂMBĂTĂ, 18 iulie 2015, Muntele Găina

Ora 20.00 Concert al claselor de chitară , canto muzică uşoara şi dans modern al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba
Ora 21.00 Concert al trupei TODaY, show produs de compania DeMoga Music
Ora 22.00 Concert VOLTAJ
Ora 23.00 Discotecă în aer liber
Ora 24.00 Foc de tabără şi foc de artificii
Ora 24.15 Discotecă în aer liber

DUMINICĂ, 19 iulie 2015, Muntele Găina

Ora 10.00 Te Deum şi depuneri de coroane la Crucea lui Avram Iancu
Ora 10.30 Deschiderea oficială a Târgului Meşterilor Populari
Ora 11.00 Spectacol folcloric
– recital Veta Biriş
– recital Nicolae Furdui Iancu
– recital Traian Jurchelea
– recital Dumitru Fărcaş
Festivitatea de premiere a meşterilor populari
Ora 13.00 Spectacolul folcloric prezentat de judeţe
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră