Premieră în România: Tăierile ilegale de păduri, urmărite din satelit

09 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Premieră în România: Tăierile ilegale de păduri, urmărite din satelit

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, speră că sistemul va pune capăt tăierilor ilegale. “Lansăm un nou sistem prin care am încredere că vom putea pune pe butuci tăierile ilegale din România. A fost un cancer al pădurilor, se practică de mult prea mulți ani, ați văzut cu toții în acele imagini devastatoare, din cauza cărora toată lumea este îngrijorată”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, într-o conferinţă de presă.

Sistemul este un portal web, inspectorulpădurii.ro, care are un dublu rol și o dublă interfață. Pe de-o parte, portalul este un instrument de lucru pentru autoritățile responsabile cu controlul silvic (Garda Forestieră, Poliția Română, Jandarmeria și, de asemenea, autoritățile din sistem, de la Ocoalele Silvice). Orice tăiere ilegală generează automat o alertă către cei care trebuie să intervină.

Pe de altă parte, portalul este o formă de transparentizare a tuturor tăierilor de masă lemnoasă din România pentru publicul larg: orice cetățean poate să intre și să vadă ce se întâmplă în mod real. Practic, şi autorităţile, şi publicul pot vedea în timp real în portal ce se întâmplă în pădurile României: cine taie, unde taie, cât taie , cu acordul cui taie, de unde încarcă marfa și posibilele tăieri ilegale.

“Orice transport trebuie să solicite aviz de transport exact din locul de unde se încarcă lemnul. Am avut multiple cazuri în care aceste coduri au fost emise din cimitire, câmpuri agricole sau de pe alte continente. Există chiar un caz în care au fost solicitate mai multe avize de transport din California, Mexic sau Paris. Toate aceste cazuri sunt investigate în acest moment. Acum, având harta în timp real a locurilor de încărcare a lemnului, îi putem depista pe cei care cer aceste avize din alte locuri decât cel de încărcare: sunt zeci de astfel de cazuri pe zi”, a explicat ministrul Mediului.

Cristiana Paşca Palmer a mai spus că până la încheierea mandatului va finaliza Hotărârea de Guvern care clarifică foarte bine funcționarea sistemului de urmărire a trasabilității lemnului, SUMAL, şi instituie obligativitatea, inclusiv pentru ocoalele silvice private, de a introduce în sistem toate datele legate de manevrarea lemnului.

Despre cum funcţionează sistemul, citiţi AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră