Statul a câştigat un proces de 400 de milioane de euro cu Enel

14 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Statul a câştigat un proces de 400 de milioane de euro cu Enel

Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro, în urma unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Paris, potrivit economica.net și HotNews.ro.

România a dat în judecată distribuitorul de energie în 2014 deoarece acesta nu şi-a respectat obligaţiile din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, încheiat în 2007. Concret, autorităţile au susţinut că ENEL trebuia să cumpere de la stat, până în 2012, un pachet suplimentar de 13,57 la sută din acţiunile companiei, pe lângă cele 64 de procente achiziţionate inţial.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat, aşa că statul a solicitat companiei italiene compensaţii de 520 de milioane de euro.

Statul a intentat mai multe procese investitorilor care au cumpărat filiale ale Electrica, dar până acum le-a pierdut pe toate.

Grupul energetic italian Enel a confirmat oficial, luni seara, că a primit decizia Curţii de Arbitraj de la Paris, menţionând că rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei, scrie digi24.ro.

“Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerţ Internaţionale de la Paris decizia arbitrajului legat de participaţiile deţinute în sectorul electricităţii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curţii şi compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei şi cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”, a precizat compania.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră