Spondilita anchilozanta: simptome, tratament

21 Sep 2023
Spondilita anchilozanta: simptome, tratament

Ce este spondilita anchilozanta?

Spondilita anchilozanta este o boala inflamatorie care, in timp, poate cauza fuziunea unora dintre vertebrele de la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta fuziune reduce flexibilitatea coloanei si poate duce la postura deficitara. De asemenea, poate cauza dureri severe si cronice, rigiditate, inflamatie si disconfort, inclusiv in alte zone ale corpului, cum ar fi umerii, soldurile, coastele, calcaiele si articulatiile mici ale mainilor si picioarelor.

Spondilita anchilozanta - simptome

Evolutia spondilitei anchilozante variaza foarte mult de la o persoana la alta, la fel si aparitia simptomelor. Principalele simptome spondilita anchilozanta includ dureri de spate si rigiditate in partea inferioara a spatelui si a soldurilor, in special dimineata si dupa perioadele de inactivitate. In timp, simptomele se pot agrava, se pot ameliora sau se pot opri la intervale neregulate.

Tratament spondilita anchilozanta

In prezent, nu exista un remediu cunoscut pentru spondilita anchilozanta sau o solutie pentru a inversa problema, dar exista tratamente si medicamente disponibile pentru a ameliora simptomele si pentru a intarzia progresia bolii. Este important sa discutati cu medicul pentru a plimi un plan de tratament personalizat, deoarece tratamentul poate varia in functie de gravitatea bolii, de simptome si de raspunsul individual.

In cele mai multe cazuri, tratamentul implica o combinatie de:

  • fizioterapie, kinetoterapie si exercitii pentru spondilita anchilozanta - pentru a reduce durerea si rigiditatea, pentru a imbunatati confortul si flexibilitatea coloanei vertebrale;
  • medicamente spondilita anchilozanta - ajuta la ameliorarea durerii si la reducerea inflamatiei.

Medicamente spondilita anchilozanta

Medicamentele joaca un rol esential in gestionarea spondilitei anchilozante pentru a reduce inflamatia, pentru a ameliora simptomele, pentru a preveni progresia bolii si imbunatatirea calitatii vietii. Medicamentele pentru spondilita anchilozanta pot include:

  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – ca ibuprofen, naproxen – pentru reducerea inflamatiei, a durerii si a rigiditatii;
  • terapii biologice – pentru forme moderate sau severe, ca inhibitorii de factor de necroza tumorala (TNF) sau alti agenti biologici, ce au rolul de a suprima sistemul imunitar excesiv de activ si de a reduce inflamatia;
  • medicamente antireumatice modificatoare de boala - pentru a controla inflamatia si pentru a incetini progresia bolii.

Medicamentele de baza sunt, insa, antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi cele pe baza de ibuprofen sau naproxen. Naproxen, de exemplu, reduce inflamatia, durerea si rigiditatea, imbunatatind calitatea vietii pacientilor.

Un astfel de medicament pentru spondilita anchilozanta este Vimovo, pe baza de naproxen si esomeprazol. Esomeprazol are rolul de a preveni iritarea mucoasei gastrice si de a minimiza riscul de ulceratii gastrice sau de sangerare gastrointestinala, care pot aparea ca efect secundar al antiinflamatoarelor nesteroidiene. Astfel, naproxenul furnizeaza efectul antiinflamator, in timp ce esomeprazolul ajuta la protejarea stomacului. Acest medicament se elibereaza pe baza de reteta, iar pret Vimovo poate varia in functie de farmacie si de numarul de comprimate din flacon.

Spondilita anchilozanta – exercitii

Poate fi util si un regim de kinetoterapie sau fizioterapie pentru ameliorarea simptomelor, reducerea rigiditatii, imbunatatirea mobilitatii. Astfel de exercitii pentru spondilita anchilozanta ajuta la mentinerea flexibilitatii si mobilitatii articulatiilor afectate. Kinetoterapeutul va stabili un plan personalizat de exercitii kinetoterapie pentru spondilita anchilozanta, in functie de simptome si de severitate – exercitii de intindere, exercitii de dezvoltare musculara, tehnici pentru corectarea posturii.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră