Spitalul de psihiatrie „Socola” speră să poată monitoriza mai eficient pacienţii care nu-și iau pastilele, cu ajutorul „Programului rabla”

03 Iul 2015
Spitalul de psihiatrie „Socola” speră să poată monitoriza mai eficient pacienţii care nu-și iau pastilele, cu ajutorul „Programului rabla”
„Ziarul de Iași” a publicat astăzi un articol din categoria „ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns”, despre proiectul de urmărire a bolnavilor care nu-şi iau tratamentul, relansat la Spitalul Socola din Iași.

Proiectul echipelor mobile de la Institutul de Psihiatrie „Socola” intră în reorganizare, iar conducerea spitalului intenţionează să revigoreze programul prin care bolnavii cu afecţiuni psihice din teritoriu sunt monitorizaţi de specialişti, scrie www.ziaruldeiasi.ro. Institutul a demarat deja procedurile pentru achiziţionarea prin "Programul rabla" a două autoturisme destinate echipelor mobile.

Mai mult, tot pentru dezvoltarea acestui proiect, spitalul va iniţia demersurile legale pentru ca activitatea unităţilor mobile să fie finanţată din fondul asigurărilor sociale de sănătate prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „În acest moment, activitatea echipelor mobile nu este finanţată, singura cheltuială suportată din bugetul Ministerului Sănătăţii este cea a carburantului destinat deplasării echipelor mobile. Intenţionăm ca în scurt timp să iniţiem demersurile împreună cu factorii de decizie din sănătatea ieşeană, pentru ca activitatea echipelor mobile să fie reglementată legal şi decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi. Proiectul echipelor mobile trebuie regândit în concordanţă cu legea sănătăţii mintale şi prevederile contractului cadru, astfel ca aceste servicii să fie decontate de CJAS”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Conducerea spitalului va organiza în perioada următoare o dezbatere cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi medicii de familie din judeţ. „Dorim să implicăm mai mult medicii de familie în supravegherea persoanelor cu afecţiuni psihice şi realizarea unor proceduri clare privind solicitarea echipelor mobile în teritoriu. Intenţionăm să reactualizăm baza de date a zonelor vulnerabile unde ar fi nevoie de o implicare mai fermă a medicilor de familie în vederea colaborării cu echipele mobile în situaţiile care se impun. Concret, vrem ca medicul de familie să anunţe personalul medical din cadrul echipelor mobile să intervină în situaţia în care un pacient se decompensează sau nu îşi urmează tratamentul”, a mai subliniat dr. Gabriel Oprişanu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră