‎Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei:1,2 milioane de bucureșteni ar putea rămâne fără apa caldă

23 Iul 2015
 ‎Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei:1,2 milioane de bucureșteni ar putea rămâne fără apa caldă
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că 1, 2 milioane de bucureșteni ar putea rămâne fără apă caldă.

„În fiecare an, din lunile septembrie, octombrie, încep aceleași probleme: încălzire, apă caldă. Peste 1,2 milioane de bucureșteni care locuiesc în 570 000 de apartamente, spun eu că reprezintă o problemă de interes major. Trebuie rezolvată cu rațiune și responsabilitate! Demagogia ieftină, impostura, politicianismul, nu au ce cauta în aceasta problemă. Fac administrație fără culoare politică! În numele locuitorilor acestui oraș, vreau să trag un sever semnal de alarmă asupra RADET: RADET este în situație critică, bucureștenii au de suferit!", a declarat Sorin Oprescu, chiar la începutul conferinței de presă.

Sorin Oprescu: Oricât de mulți bani am dat la ELCEN, niciodată nu au fost de ajuns

Edilul a explicat că, deși încă din primul an de mandat, respectiv 2008, a plătit din datoria RADET către ELCEN, care ajunsese la 743 milioane de lei, chiar și acum ‎Regia este captivă ELCEN.

„An de an, consumul a fost plătit. Procentul de plată astăzi, pe primele 7 luni ale anului este de 101%! Vorbim de 600 de milioane de lei plătite ELCEN.

Consecvent politicii de protecţie socială, am avut grijă ca, an de an, Primaria Municipiului Bucuresti sa subventioneze circa 50% din factura bucureşteanului. În acest fel, am ţinut să avem un grad de suportabilitate decent, iar costul gigacaloriei in Bucureşti este printre cele mai mici din tara. În cifre, efortul Primariei de a plăti în locul cetăţenilor este, în medie, de 120-130 de milioane de euro, anual," a explicat primarul general.

Sorin Oprescu a explicat, pe pași, toate demersurile pe care Primăria Generala le-a făcut. În schimb, ELCEN nu a făcut sa conteste la nesfârșit orice propunere. De ce? Pentru că există o inginerie financiară în care Bucureștiul este captiv.

Edilul a cerut tuturor ministerelor abilitate, tuturor instituțiilor să își facă treaba, alături de administrația centrala. În acest moment, a explicat edilul Capitalei, primăria plătește penalități la penalități către ELCEN. În ciuda modernizarilor RADET, în ciuda demersurilor legale privind trecerea ELCEN la PMB, în ciuda adreselor către CSAT, ministere, SRI şi SIE, sau preşedintie, în acest moment, această gaură neagră - ELCEN - continuă să mănânce bani! "Jaf la drumul mare! Oricât de mulți bani am dat la ELCEN, niciodată nu au fost de ajuns!", a concluzionat edilul.

Pentru ieșirea din acest cerc vicios, pe scurt, RADET ar trebui transformat în societate comercială, CET-urile sa ajungă în subordinea PMB, ‎iar mai apoi, imediat, depunerea proiectelor pentru obținerea a 400 milioane de euro, fonduri europene.  

Investiţiile RADET


56 de milioane de lei sunt, in acest moment, disponibili pentru RADET. Din acestia, s-au platit circa 10 milioane de lei, urmand ca RADET sa depuna proiecte de investitii pentru a putea fi alocata suma ramasa. 


In ultimii 10 ani, banii pentru RADET s-au platit astfel:

Modernizare sistem transport, 113 milioane de lei (89 de km de retea termica primara)

Modernizare sistem de distributie, 317 milioane de lei (24 de km retea termica secundara, 221 puncte termice compacte, inlocuire conducte in peste 100 de puncte termice…)

Automatizare puncte termice, 387 milioane de lei ( au fost modernizate 576 de puncte termice, iar aproape 500 au fost automatizate).

Dispecerizarea sistemului centralizat de incalzire, 87 de milioane de lei

Modernizare centrale termice de cvartal, 81 de milioane de lei (exemple: Centrala termica zonala Casa presei, 20 de centrale termice de cvartal)

Contorizarea energiei termice la consumatorii casnici, 219 de milioane de lei.

Suma totala a investitiilor facute in ultimii 10 ani este de peste 300 de milioane de euro.

La aceste sume se adauga si reparatiile anuale.

RADET, captiv ELCEN


Conturile Regiei sunt blocate de 4 ani de catre ELCEN. Astfel, orice suma ajunge in contul RADET este gestionata de ELCEN dupa bunul plac.

“Dau un exemplu: daca virez 100 de lei in contul escrow, la RADET ajung doar 6,5 lei, din care trebuie facute si reparatii si trebuie platite si salariile. Vi se pare corect?
Si cu toate acestea, facem toate eforturile ca banii pentru reparatiile care trebuie facute in aceasta vara, pana la inceperea sezonului rece, sa fie asigurati, reparatiile sa fie facute, astfel incat populatia sa nu sufere la iarna, indiferent in ce zona a Bucurestiului locuiesc”, a explicat primarul general.

ELCEN, la Primaria Generala

“În anul 2010, am facut prima incercare de initiere si promovare a unui Memorandum catre Guvernul Romaniei, pentru anularea datoriei principale si a penalitatilor RADET catre ELCEN, dar fara nici un rezultat.

Guvernul si Primul Ministru nu si-au asumat raspunderea implicarii in rezolvarea situatiei pentru populatia orasului, desi Municipiul Bucuresti a facut toate eforturile in acest sens.

In anul 2011 am sesizat Presedintia, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si Serviciile de Informatii (SRI si SIE) asupra situatiei serviciului si a riscurilor pentru populatie”, a explicat primarul general.

Au avut loc si discutii cu FMI, care a aprobat planul privind realizarea Serviciului Public Integrat SACET, prin care producatorul, respectiv ELCEN, si transportatorul si distribuitorul, respectiv RADET, sa functioneze pentru eficientizarea sistemului.

Dar iata-ne in 2015, fara ca aceasta fuziune sa fi avut loc. Asta pentru ca, Ministerul Energiei ar considera neconstutionala fuziunea. Cum nici miniterul Justitie, nici cel al Economiei nu au sezisat Curtea Constitutionala, singura care poate da o decizie de constitutionalitate sau neconstitutionalitate, lucrurile sunt blocate.

Băieţii deştepţi din ELCEN

“Acest ELCEN este unul dintre paradoxurile paguboase ale Romaniei. Si asta din cauza ca unii baieti destepti din conducerea ELCEN-ului, au facut tot ce le sta in putere sa-si ia salarii si bonusuri anuale de sute de mii de euro, din banii bucurestenilor (lucru de altfel constatat si de Curtea de Conturi). Insa ei sunt doar cei din primul rand. Adevaratii beneficiari ai acestui sistem sunt furnizorii de gaze si cumparatorii de curent electric.

Deci, daca analizam de la cauza la efect, in acest carusel exista interese financiare ale unor grupari de tipul „baietilor destepti din energie”, care perpetueaza aceste mecanisme de ani de zile, sufocand populatia si economia Romaniei.

Eu stiu ca afacerile si interesele financiare in domeniul energiei sunt pe bani foarte multi, cu interese transpartinice in care sunt amestecati oameni de afaceri si oameni politici deopotriva. Dar, domnilor, lasati sa fie suportabila si civilizata si viata oamenilor de rand”, a mai declarat Sorin Oprescu.

Care sunt solutiile?

Pentru iesirea din acest cerc vicios sunt necesari urmatorii pasi, potrivit primarului general: 

Transformarea RADET in Societate Comerciala.

Realizarea reparatiilor si investitiilor necesare bunei functionari a RADET

Modificarea Memorandumului existent cu pastrarea obiectivelor Municipiului Bucuresti prin punerea in aplicare a OG nr.78/2003 privind transferul cu titlu gratuit al unor active cu caracter social, intre care si CET-uri catre autoritatile locale

Depunerea proiectelor si aplicatiilor pentru obtinerea celor peste 400 de milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile

Reconsiderarea si modificarea reglementarilor ANRE si ANRSC, care la acest moment, asa cum am aratat, sunt discriminatorii si in defavoarea distribuitorului de energie termica
Clarificarea la Curtea Constitutionala a existentei sau nu a conflictului de NeConstitutionalitate, conform oug OUG nr.68/2014, privind situatia RADET-ELCEN.

Declararea prin hotararea CSAT a proiectului „Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat („SACET”) în Municipiul Bucuresti,, ca Proiect Strategic de Interes National.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră