Sistemul ”RO-ALERT” va transmite mesaje de avertizare în timp real, prin telefonul mobil

06 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Sistemul ”RO-ALERT” va transmite mesaje de avertizare în timp real, prin telefonul mobil

Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență ”RO-ALERT” va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată joi de guvern.

Prin Sistemul ”RO-ALERT” vor fi transmise populației mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicațiilor și tehnlogiei informațiilor. Sisteme similare și-au dovedit eficiența în SUA, Olanda, Lituania, Franța, Germania și Belgia, conform unui comunicat al Guvernului.

Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje:

- transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
- transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
- afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
- repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
- receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;
- acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale și va fi operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune de un terminal cu aceleași funcționalități.

Achiziția echipamentelor hardware, aplicațiilor software și serviciilor de instalare și punere în funcțiune aferente, necesare pentru implementarea Sistemului ”RO-ALERT” va fi realizată de IGSU în regim de urgență, prin negociere. 

Pentru realizarea achiziției, Guvernul a alocat prin Ordonanța de urgență 30,4 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în bugetul MAI, pentru IGSU. 

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră