E nevoie de 1 miliard de euro pentru sistemul de irigaţii. Ministrul Agriculturii cere consens politic

02 Aug 2015
E nevoie de 1 miliard de euro pentru sistemul de irigaţii. Ministrul Agriculturii cere consens politic
Reabilitarea infrastructurii principale de irigații din România necesită investiții de aproape un miliard de euro și s-ar putea realiza din fonduri europene prin planul Juncker sau de la bugetul de stat dacă va exista un consens politic pentru alocarea unor sume suplimentare, în fiecare an, până în 2020, consideră ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"Rămâne problema infrastructurii principale de irigații, a stației de pompare și a canalului magistral, care din păcate nu se pot reabilita din fonduri europene. Avem însă planul Juncker pentru care am aplicat și noi pentru un proiect de un miliard de euro. Sper să avem succes, dar dacă nu vom avea, există deja în Parlament un proiect de lege și dacă partidele politice vor ajunge la consensul politic pe care eu îl propun vom putea avea o suma suplimentară, în fiecare an, până în 2020, pentru infrastructura principală de irigații", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a precizat că un răspuns din partea Comisiei Europene pe planul Juncker este așteptat în luna septembrie a acestui an, iar dacă nu va exista resursa europeană, suma alocată anual va depinde de bugetul de stat "cât poate să suporte" și de ceea ce va însemna "acel acord politic la care mă gândesc".

Ministrul a subliniat că încă din 2012 s-au căutat soluții pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații, iar pentru cea secundară au fost investite până în prezent numai din fonduri europene circa 140 de milioane de euro.

"Din anul 2012 și până în prezent avem investiți 140 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare pentru o suprafață de peste 300.000 de hectare. Am deschis în urmă cu câteva zile o nouă măsură din PNDR pentru a primi proiecte pentru cei care s-au constituit în organizații de irigații și după ce vom face și aceste investiții încă 400.000 de hectare vor fi reabilitate prin fonduri europene ca infrastructură secundară. Pentru prima dată avem o alocare uriașă, adică 140 de milioane de euro plus 430 milioane de euro, respectiv 570 de milioane de euro pe proiecte care sunt în implementare sau pentru care primim proiecte în momentul de față. Cred că dacă putem merge în paralel cu cele două componente, infrastructură principală și secundară, cu siguranță în următorii ani vom rezolva și această problemă legată de irigații", a adăugat Constantin.

Ministrul Agriculturii a precizat că anul acesta deși au fost contractate pentru irigații peste 300.000 de hectare, până în prezent au fost irigate doar 160.000 de hectare de culturi agricole, iar seceta a afectat deja o marte parte din culturile agricole.

"Au fost contractate în acest an 300.000 de hectare și s-au irigat undeva la 160.000 de hectare. Marea problemă pe care o avem este legată de costul pe care trebuie să îl plătească fermierii și pe de altă parte de infrastructura pe care o avem", a adăugat  ministrul Agriculturii.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră