Sfaturile FMI către România: NU creșteți cheltuielile pentru sănătate, educație, infrastructură, apărare și SALARII. Uitați de Codul fiscal!

04 Aug 2015
Sfaturile FMI către România: NU creșteți cheltuielile pentru sănătate, educație, infrastructură, apărare și SALARII. Uitați de Codul fiscal!
In plina dezbatere despre Codul Fiscal,intervine si FMI care recomanda prudenta si reducerea cheltuielilor.Andreea Schaehter, sefa misiunii FMI de la Bucuresti, declara ca intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal ar duce la o pierdere anuala de venituri de 2,2% din PIB iar deficitul bugetar ar ajunge la 3% dun PIB.

De aceea, spune reprezentanta FMI, se recomanda reducerea cheltuielilor statului, dar si anularea cheltuielilor preconizate pentru infrastructura, aparare, salarii, sanatate si educatie, pentru a evita cresterea deficitului.
FMI apreciaza ca stimularea fiscala prevazuta de Cod nu poate fi realizata prin cresterea datoriei publice.

Alta hiba a Codului Fiscal, in opinia FMI, o reprezinta impulsionarea consumului in conditiile in care rata investitiilor nu este suficient de mare.
In consecinta, FMI saluta rediscutarea Codului Fiscal si sugereaza ca ar fi oportuna redimensionarea reducerilor de taxe si impozite. Altfel spus, FMI da de inteles ca acest Cod Fiscal poate fi dezastruos, exact ce a spus si Mugur Isarescu care cataloga Codul ca fiind inaplicabil.

Pozitia FMI complica lucrurile, iar din punct de vedere politic atat PSD cat si PNL sunt puse intr-o situatie imposibila pentru ca mesajul e clar:uitati de Codul Fiscal, vedeti ca situatia e incurcata rau.

Evident ca sustinatorii noilor reglementari fiscale vor reaminti de paguboasa poltica a austeritatii dar si de esecurile FMI in mai multe tari ale lumii.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră