A început Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, pregătit încă din anii '60

18 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
A început Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, pregătit încă din anii '60

Pregătirile legate de acest Sinod au început încă din 1961 iar temele care vor fi abordate au fost definitivate abia la începutul acestui an. 10 biserici ortodoxe autocefale participă la eveniment.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, prezent la acest eveniment, a precizat că acest sinod arată necesitatea întăririi noastre în credinţă, în viaţa duhovniească şi în intensificarea misiunii ortodoxe în lume.

Acest sinod nu va formula dogme noi, nu va formula canoane noi, nu va face modificări la slujbele bisericeşti, dar este un sinod care doreşte o mărturisire a credinţei în comun, în mod solemn, într-o lume foarte tulburată, într-o lume plină de provocări. Cea mai mare provocare este necredinţa, secularizarea, delăsarea duhovnicească, lepădarea de credinţa creştină şi lepădarea de vieţuirea creştină. Avem de-a face cu o lume în care ateismul prinde din ce în ce mai mult teren şi noi trebuie să afirmăm importanţa credinţei dreptmăritoare pentru mântuirea sufletului şi pentru viaţa în armonie, în familie, în Biserică, în societate. Este nevoie de o mărturisire mai intensă a credinţei împreună. Cu alte cuvinte, spre deosebire de sinoadele ecumenice, acesta nu este un sinod care dezbate o anumită dogmă sau o anumită învăţătură de credinţă nouă, ci arată necesitatea întăririi noastre în credinţă, în viaţa duhovnicească şi în intensificarea misiunii ortodoxe în lume. Deci, acesta va fi mai mult un sinod misionar – pastoral cu implicaţii sociale, nu un sinod dogmatic, liturgic sau de modificare a sfintelor canoane, a spus Preafericirea Sa.

Ceea ce este important din punct de vedere liturgic este că acest sinod consfinţeşte importanţa postului, a mai spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:

În sfintele canoane se vorbeşte numai despre Postul Sfintelor Paşti. Acest sinod va întări, va confirma importanţa Postului Crăciunului, importanţa Postului Adormirii Maicii Domnului şi importanţa Postului Sfinţilor Apostoli. Aceste trei posturi nu se află menţionate în canoanele Bisericii, ci doar în evlavia Bisericii şi au devenit o tradiţie. Acum noi nu diminuăm postul, ci arătăm că toate posturile rânduite de Biserică sunt necesare pentru creşterea duhovnicească, pentru sporirea în viaţa noastră creştină şi pentru a întări rugăciunea. Când postim întărim şi rugăciunea, dar şi milostenia.

Patriarhul Kiril al Moscovei și-a exprimat regretul că nu este prezent la acest eveniment.  Noi regretăm faptul că nu toate Bisericile Ortodoxe surori vor fi prezente în Creta, dar vom încerca să lucrăm ca și când ele sunt prezente, deoarece și-au exprimat punctele de vedere, au făcut propuneri de îmbunătățire a textelor existente. Aceste propuneri vor fi luate în seamă, astfel încât hotărârile Sfântului și Marelui Sinod Ortodox să fie ușor acceptate și de Bisericile Ortodoxe surori care nu sunt prezente în Creta.

Avem în memorie nevoia de comuniune. Nu lucrăm într-o formă de uitare a celor care sunt absenți fizic, ci într-o comuniune spirituală, pentru că sinoda­li­tatea, comuniunea de gândire și de făptuire sau acțiune sunt e­sența Ortodoxiei", a spus Preaferi­citul Părinte Patriarh Daniel.

Sâmbătă, întâi­stătătorii şi membrii delegaţiilor Bisericilor prezente în Creta au participat la Sfânta Liturghie şi la pomenirea morţilor, în ajunul Rusaliilor. Au fost pomeniţi în special toţi ostenitorii, întâi­stătători, ierarhi şi teologi care au contribuit în ultimii 50 de ani la pregăti­rea acestui Sfânt şi Mare Sinod"

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră