Şeful ANPC despre bănci: Chiar îşi bat joc de români. Este inuman ce se întâmplă

09 Iul 2015
Şeful ANPC despre bănci: Chiar îşi bat joc de români. Este inuman ce se întâmplă
Președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) Marius Dunca doreşte ca legea să-i permită să poată suspenda activitatea de creditare a băncilor, care în urma unor controale, nu au remediat deficienţele constatate de inspectorii ANPC.

"Vrem să vedem dacă măsurile de remediere a deficiențelor pe care noi le-am constatat în procesele verbale au fost puse în aplicare de operatorul financiar bancar. Dacă nu le-a pus, de ce? Aș dori să-mi permită legea să le suspend activitatea. Mi-aș dori să suspend activitatea de creditare. Autorizația o dă BNR, dar activitatea de creditare către persoanele fizice mi-aș dori să o pot suspenda. Caut în legislație. Vă anunț de pe acum. Caut legislația care îmi permite să pot suspenda activitatea de creditare. Știu. Aștept. Tot aștept. Mă consult cu toți specialiștii. Poate așa înțeleg și operatorii financiari bancari cât este de dificil. Nu au venit cu nicio măsură în sprijinul românilor care nu își mai pot plăti creditele. Românii de bună credință. Mai avem undeva la 33 de dosare în instanță pe Legea 193 și 4 în curs de depunere", a declarat astăzi  Dunca, într-o conferinţă de presă, conform agerpres.ro.

El a mai spus că ANPC desfăşoară în prezent un control tematic la operatorii financiari bancari, care au acordat imprumuturi în franci elvetieni, arătând că de la începutul anului au fost primite 2.296 de reclamaţii, din care instituţia a reușit să soluționeze amiabil doar 389. "S-au restituit 425.000 lei, 8.000 de euro și vreo 21.000 de franci elvețieni. Nesemnificativ, din punctul meu de vedere", a explicat Marius Dunca.

Președintele ANPC a mai spus că, declarativ, operatorii financiari "sunt ași", ceea ce nu se poate spune despre ei atunci când se pune problema rezolvării deficiențelor.

"Chiar își bat joc de români. Chiar nu vor să înțeleagă că românii sunt în imposibilitatea de a plăti creditele și își pierd locuințele, cu familii în stradă. Din punctul meu de vedere, este inuman ce se întâmplă", a  mai spus Marius Dunca.

Citeşte mai multe ştiri din Actualitate!

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră