Şefa CSM, Simona Marcu, despre cutremurul de la DNA: Opinia publică are dreptul să afle adevărul cât mai repede!

12 Feb 2018
Şefa CSM, Simona Marcu, despre cutremurul de la DNA: Opinia publică are dreptul să afle adevărul cât mai repede!

Noul președinte al CSM, Simona Marcu, a reacţionat în urma recentelor dezvăluiri privind fabricarea unor dovezi false la DNA şi  a declarat pentru Q Magazine: „Voi sesiza Inspecția judiciară. Opinia publică are dreptul să afle adevărul cât mai repede!”.

Simona Marcu susţine ca toate presupusele abuzuri ale magistraţilor semnalate public să fie verificate instituţional şi temeinic, nu superficial, nefiind adepta justiţiei la televizor.

 

"O abordare corectă a acestei probleme este neapărat instituțională. Aud și eu în fiecare zi despre tot felul de presupuse abuzuri. Cunoscând modul cum funcționează angrenajul justiției, de multe ori îmi dau seama că – cel puțin în parte – neregulile afirmate public par a fi reale.  Însă sunt categoric împotriva ideii de a stabili vinovații la TV sau în presa scrisă pe baza declarațiilor evident partizane și subiective ale unei singure părți.

Există instituții ale statului, Inspecția Judiciară și Ministerul Public, care trebuie să verifice aspectele negative semnalate public, iar verificările trebuie să fie efective, nu superficiale. Sunt de acord că, mai ales în ultima vreme, s-au întețit mărturiile celor care afirmă public săvârșirea unor abuzuri.  Cred, însă, că această stare de fapt este determinată într-o mare măsură tocmai de faptul că, mai ales în ultimul an, ambele instituții publice amintite și-au luat în serios rolul și au pus degetul pe rană.

Cu alte cuvinte, cel puțin în percepția mea personală, devoalarea publică a tot mai multe presupuse încălcări ale dispozițiilor legale de către magistrați nu înseamnă că acestea s-ar fi înmulțit, ci are legătură cu încrederea oamenilor în puterea justiției de a se autoregla", a declarat Simona Marcu pentru revista Q Magazine, în primul interviu acordat ca preşedinte al CSM.

Interviul integral îl puteţi citi AICI

Procurori DNA, acuzaţi de falsificarea probelor

Dezvăluiri de ultimă oră ale deputatului Vlad Cosma arată cum doi procurori de la DNA Ploiești i-au cerut să fabrice acte false împotriva premierului Victor Ponta și a deputatului Sebastian Ghiță. Întreaga poveste a fost dezvăluită recent într-o înregistrare de 35 de minute prezentată de jurnaliștii de la Antena 3.

Astfel, în 2015, Vlad Cosma ar fi fost șantajat în sediul DNA Ploiești, sub amenințarea arestării lui și a familiei sale (tatăl și sora) să fabrice un denunț și o serie de probe. Documentele urmau să fie trimise la sediul DNA prin fax și prin poștă.

Deputatul demonstrează cu înregistrări personale că a fost constrâns de procurorii DNA Mircea Negulescu și șeful acestuia, Lucian Onea (șeful DNA Ploiești) să trimită o scrisoare anonimă din Republica Moldova cu acele documente false.

Acestea ar fi fost necesare într-un dosar de arestare a fostului premier Victor Ponta și a deputatului Sebastian Ghiță.

Cel mai grav este faptul că fostul deputat Vlad Cosma prezintă, în expunerea sa de 35 de minute, înregistrări audio revoltătoare ale discuțiilor sale purtate cu procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea. Primul dintre ei vorbește despre un plan de fabricare de probe și afirmă, în mai multe rânduri, că vrea să-l „paradească” pe deputatul Sebastian Ghiță, că ar vrea să-i ia toți banii, explicând că are acceptul atât a șefului lui direct, Lucian Onea, dar mai ales a șefei DNA, Laura Kovesi, notează Luju.ro.

În esență, dezvăluirile fostului deputat arată că procurori DNA au constrâns un deputat PSD cu toată familia (urmărită penal de aceeași procurori), să facă denunțuri și să plăsmuiască probe, care să ducă la arestarea altor doi deputați PSD, Victor Ponta (premier) și Sebastian Ghiță, vicepreședinte al Comisiei parlamentare de control a SRI, conform informațiilor de pe site-ul Luju.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră