Sebastian Ghiţă acuză presiuni şi o lovitură de stat şi de palat

24 Iun 2015
Sebastian Ghiţă acuză presiuni şi o lovitură de stat şi de palat

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat astăzi, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că  în cazul său este vorba un dosar politic care vizează ”dărâmarea acestui guvern” şi "convingerea lui Victor Ponta că dacă nu demisionează, mama, cumnatul, fratele, sora, prietenii vor plăti". Ghiţă a mai spus că este vorba despre "o lovitură de stat şi de palat".

Procurorii DNA Ploieşti i-au impus deputatului Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar în dosarul lui Iulian Herţanu, interdicţia de a părăsi munuicipiul Ploieşti şi de a-şi exercita mandatul de parlamentar. 

"S-a luat măsura să nu părăsesc Ploieşti, deşi nu am încălcat niciuna din prevederile dispuse anterior. De data aceasta, domnul procuror Onea a crezut de cuviinţă că nu trebuie să părăsesc Ploieştiul. I-am solicitat explicaţii, mi-a spus că aşa crede dânsul, că dânsul este procuror, eu sunt cetăţean şi că drepturile şi libertăţile mele, într-o astfel de situaţie, când deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi că nemulţumirile să le adresez Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Mi-am dat seama despre ce e vorba în dosar şi pentru că sunt deputat în Parlamentul României şi nu pentru că mi se întâmplă mie.... pentru că sunt deputat trebuie să spun că abuzurile împotriva unui cetţean nu pot fi tolerate de societate, de Parlament, de partidele politice. Tot acest dosar este doar un pas în ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptmâni. Discuţii, întâlniri, ameninţări care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenţa să-şi dea demisia când doresc procurori, nu am această influenţă asupra primului ministru al României", a spus Sebastian Ghiţă la ieşirea de la DNA Ploieşti.

Deputatul a mai spus că astăzi şi-a dat seama despre ce este vorba în dosarul în care este urmărit penal, precizând că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante.

"Şi pentru că sunt deputat în Parlamentul României - nu pentru că mi se întâmplă mie acest lucru, ci pentru că vi se poate întâmpla, oameni buni, oricăruia dintre voi, oricăruia din ţara asta i se poate întâmpla -, pentru că sunt deputat în Parlamentul României, trebuie să lupt cu ceea ce se întâmplă şi să spun că abuzurile asupra unui cetăţean nu pot fi tolerate de către societate, de către Parlament, de către partidele politice. Şi mai vreau să vă spun că astăzi mi-am dat seama că tot acest dosar este doar o etapă, un pas în tot ceea ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, continue", a mai spus Ghiţă.

Deputatul a anunţat, totodată, că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta. "Am interdicţie să vorbesc cu domnul Victor Ponta. Nu o înţeleg, nu ştiu care este justificarea, iar această chestiune mă face să cred că este un dosar politic, nu al meu, ci care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că dacă nu demisionează, mama, cumnatul, fratele, sora, prietenii vor plăti. Astăzi a venit rândul meu şi al familiei şi prietenilor mei să plătim. Absolut toată lumea din familia şi prietenii meu au sechestru pe conturi, pe firme până la o sumă nelimitată. Aşa s-a spus în cazul meu. Este nelimitată suma până la care este instituit sechestrul. La DNA Bucureşti există un raport pe baza rapoartelor întocmite de domnul Blejnar şi care are acelaşi conţinut. Eu mă întreb dacă un cetăţean poate fi urmărit de 10 procurori în 10 feluri diferite. Mă întreb dacă în România se urmăresc fapte sau persoane din familii. Nu sunt un neiniţiat şi un necunoscător al al oamenilor din servicii, din procuratură. Ştiu ce vor", a mai spus Sebastian Ghiţă.

El a anunţat că va depune plângere la procurorul general al României. " Voi face toate demersurile ca procurorul general să mă asculte şi să se uite la toate dovezile mele. Şi cred că dovezi pot aduce şi Traian Băsescu, şi Victor Ponta. Şi nu cred că îi puteţi suspecta că sunt înţeleşi. Este un act contra democraţiei. Nu cred că acest domn procuror acţionează singur. Cred că este un test, cred că tot establishmentul juridico- informaţional participă", a mai spus Sebastian Ghiţă.

Ce spun procurorii

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Ploiești au dispus, față de inculpatul GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat, modificarea condițiilor controlului judiciar dispus anterior și prelungit, cu impunerea unor obligații suplimentare, și anume:  să nu desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta şi  să nu părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent.

Ce trebuie să facă Sebastian Ghiţă 

- să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat,
- să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței,
- să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
- să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța procurorilor și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale,
- să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme,
Măsura controlului judiciar cu noile obligații se aplică începând de la data de 24 iunie 2015, până la data de 14.08.2015 (când expiră durata măsurii).

„Obligațiile suplimentare din conținutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acțiunii penale față de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian pentru săvârșirea infracțiunilor de:  trafic de influență,  complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,  spălare de bani, în formă continuată,  evaziune fiscală, în formă continuată,  coruperea alegătorilor,   efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată. Aceste noi infracțiuni se adaugă celei inițial reținute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracțional organizat“, potrivit comunicatului DNA. 

În perioada 2000 – 2015, susţin procurorii, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a obținut importante sume de bani în mod nelegal- prin traficarea influenței- sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale. Banii au fost “spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si președințiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A.
Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră