CODUL RUTIER s-ar putea schimba: amenzi de până la 15.000 şi pierderea definitivă a permisului de conducere

14 Aug 2016 | scris de Mara Răducanu
CODUL RUTIER s-ar putea schimba: amenzi de până la 15.000 şi pierderea definitivă a permisului de conducere

Mai mulți politicieni  au depus un proiect de lege în acest sens, iar actual normativ prevede că toți conducătorii auto prinși băuți la volan ar putea rămâne fără permis pentru o perioadă cuprinsă între doi și cinci ani, iar dacă sunt prinși din nou băuți, nu-și vor mai putea recupera niciodată permisul auto, potrivit antena3.ro.

Și amenzile prevăzute în noul proiect sunt usturătoare: 5.000 de lei este cea mai mică amendă pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, iar cea mai mare este de 15.000 de lei.  Actul normativ prevede amenzi și sancțiuni în funcție de gradul de alcoolemie depistat în sângele șoferului respectiv, dar și de infracțiunile pe care le comit atunci când se află băuți la volan. În afara amenzilor usturătoare, se suspendă și permisul auto, de la 2 la 5 ani. În cazul unui șofer băut recidivist întâlnit din nou de cei de la Poliția rutieră, el riscă să rămână fără permis pe viață.

În 2013, Victor Ponta voia alcoolemie de 0,2 miligrame alcool pur în aerul expirat 

Reamintim că în 2013 , Victor Ponta, a vorbit despre o schimbare a Codului Rutier, în sensul că şoferii se vor putea urca la volan cu o alcoolemie de până la 0,2 miligrame alcool pur în aerul expirat. Totul a rămas la stadiul de schimbare, căci propunerile de modificare au fost respinse, rămânând toleranţă zero la alcool. 

Explicaţia oficială a primului ministru de atunci a fost: ne aliniem standardelor europene în ceea ce priveşte consumul de alcool. Însă, Ponta a avut şi o explicaţie mai simplă: „dacă mă duc la o terasă şi după ce am jucat fotbal şi beau o bere îmi iei permisul? Dacă mă duc la nuntă şi ciocnesc cu nuntaşul îmi iei permisul?” „Până la 0,2 (miligrame alcool pur în aerul expirat – n.r.) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau... Dar de la 0,5 în sus – nu 0,8 – să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa – până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune”, a anunţat Ponta atunci. 

Alcoolemia la volan în alte state 

Alcoolemia la volan în alte state State precum Cipru, Estonia, Ungaria, Malta, Slovacia, Ucraina şi Cehia interzic şoferilor să consume băuturi alcoolice înainte de a se urca la volanul maşinii. Alte ţări europene acceptă toleranţă de maximum 0,5 g/l la volan. Printre acestea se numără Austria, Danemarca, Finlanda, Letonia, Portugalia, Elveţia, Slovenia, Franţa, Spania, Turcia.

În Germania de exemplu, o alcoolemie între 0,5 şi 0,8 g/l, duce la o amendă contravenţională, iar ce trece de 0,8 g/l expune şoferul la consecinţe penale. Pentru persoanele sub 21 ani, toleranţa la volan este zero alcool. În Grecia o alcoolemie cuprinsă între 0,24 g/l şi 0,5 g/l se consideră contravenţie, dar ce trece peste 0,5 g/l alcool se consideră delict şi se pedepseşte conform legii penale. În Italia ca şi în Irlanda, şoferii sub 18 ani nu pot conduce decât cu alcoolemia zero. Peste această vârstă, legea tolerează o alcoolemie nu mai mare de 0,8 g/l. Dacă testele făcute de poliţiştii polonezi arată o alcoolemie care depăşeşte 0,2 g/l alcool, fapta devine delict penal, iar cel care a săvârşit-o riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 2 ani.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră