Sambata lui Iohannis, stricata de protestele Generatiei Facebook

09 Mai 2015
Sambata lui Iohannis, stricata de protestele Generatiei Facebook
9 Mai. Palatul Cotroceni. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a dat o receptie cu ocazia Zilei Europei. A avut invitati cu staif, de la membrii Guvernului pana la Patriarhul Daniel. Nu au lipsit nici parlamentarii de toate culorile, actori si oameni de cultura. Invitatii s-au pozat pe rand cu familia prezidentiala. Chiar si senatoarea Vasilica, cea care a devenit celebra dupa ce s-a plans ca nu-i ajunge salariul “nici pentru coafor”. Cu parul coafat s-a bagat intre Carmen si Klaus Iohannis sa-si faca o poza pentru facebook. Nu l-a ratat nici pe seful administratiei prezidentiale, Dan Mihalache, caruia i-a stat in dreapta.

In timp ce chermeza de la Cotroceni era in plina desfasurare, bucurestenii s-au strans cu steaguri si pancarte in Parcul Herastrau sa protesteze impotriva taierilor ilegale de lemn. Protestatarii au inceput sa scandeze de la ora 16.00: “Asteptam DNA, la fabrica de cherestea”, “Toate partidele ne taie padurile”, “Iesi afara, Schweighofer din tara” si “Nu corporatia, face legislatia”. Acest mesaj a fost adresat direct presedintelui Klasu Iohannis, care a refuzat sa promulge Codul Silvic. Mai multi demnitari au aratat cu degetul spre Iohannis, care ar fi luat aceasta decizie la insistentele companiei austriece Schweighofer. Aceasta companie a fost acuzat ca achiztioneaza lemnul taiat ilegal pentru a-si mari profiturile. O ancheta a unei organizatii internationale de mediu a scos la iveala faptul ca conducerea companiei austriece si-a aratat disponibilitatea sa cumpere lemn taiat ilegal.

Clujenii au iesit si ei in strada. Cu mic cu mare sa fi fost vreo 5000 de persoane care se opuneau defrisarilor abusive. Cativa tineri au intins un banner pe care scria “Codrul cu romanu-I frate, voi straini nu-l aveti parte”. In strada au iesit sa protesteze cetatenii din 24 de localitati din Romania, dar si in mai multe capitale europene.

Mesaj prezidential pe Facebook
Dar, bucurestenii si-au continuat protestul pasnic in fata Palatului Victoria. Urmand sa ajunga la portile Palatului Cotroceni. Sub presiunea protestelor, Klaus Iohannis a facut un pas inapoi si a anuntat la incheierea petrecerii de la Cotroceni ca problema defrisarilor ilegale va fi pus ape ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. “Cred ca protestul de astazi impotriva despaduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotarat ca aceasta grava problemă a defrisarilor ilegale sa fie pusa pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a CSAT. Sunt convins ca vom reusi nu doar sa stopam fenomenul, dar si ca institutiile statului ii vor identifica si trage la raspundere pe cei vinovati”, a scris seful statului pe Facebook.

Insa nu a suflat o vorba despre relatia pe care ar avea-o cu austriecii. Probabil a uitat ca nu a vrut sa promulge Codul Silvic, care ar fi stopat o mare parte din taierile ilegale de lemn.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră