UPDATE. Salariile poliţiştilor cresc, indemnizaţia de creştere a copilului plafonată

04 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Salariile poliţiştilor cresc, indemnizaţia de creştere a copilului plafonată

Guvernul va creştere salariile poliţiştilor din MAI cu 10% şi cu 15%  ale personalului civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională. De asemenea, indemnizaţia pentru mame va fi plafonată  la 8.500 de lei începând din luna septembrie, iar calcularea pensiilor speciale a fost modificată.

Măsurile au fost anunţate în şedinţa de guvern de vineri de premierul Mihai Tudose şi miniştri de resort. "Prin actul normativ pe care, vă rog pe dumneavoastră şi pe colegii mei să îl aprobe astăzi, propunem pentru salariile poliţiştilor din MAI o majorare cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcţie. De asemenea, propunem o majorare cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază ale personalului civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu excepţia personalului civil care a beneficiat deja, din cadrul MApN şi instituţiilor aflate în subordinea sa. Aşa cum am spus, intenţionăm să eliminăm sau să mai facem un pas în eliminarea discrepanţelor în ceea ce priveşte stabilirea salariilor lunare ale personalului care deserveşte sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională", a anunţat ministrul de Interne Carmen Dan, în deschiderea şedinţei de guvern.

De asemenea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că îndemnizaţia pentru mame va fi plafonată la suma de 8.500 de lei, "cât este de fapt şi maximum în UE, cât este în Germania".

Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât și pentru situațiile ulterioare.

Conform noilor prevederi adoptate vineri de Guvern, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va stabili ca și până acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, cu menținerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, insă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei.

Cât priveşte pensiile speciale, modificările au fost făcute printr-o ordonanţă de urgenţă, adoptată vineri în şedinţa de guvern.  Conform ordonanţei, pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.

Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

"Precizăm că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanțe de urgență. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, MApN, al SRI, Serviciului Aeronautic Civil Navigant Profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi ale membrilor Senatului, a României şi Camerei Deputaţilor. Pensiile magistraţilor nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus, deoarece acestea au făcut obiectul a două sesizări la CCR..

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră