Rusul care a stat 879 de zile în spațiu a revenit pe Pământ

12 Sep 2015
Rusul care a stat 879 de zile în spațiu a revenit pe Pământ
Rusul Ghenadi Padalka a revenit pe pământ, sâmbătă, cu o capsulă Soyouz, alături de alți doi colegi – cosmonauții Aidyn Aimbetov și Andreas Mogensen.

În vârstă de 57 de ani cosmonautul Ghenadi Padalka deține recordul pentru zilele petrecute în spațiu – 879 (în mai multe zboruri, evident). El l-a devansat în luna martie a acestui an pe rusul Serghei Krikalev, deținătorul unui record de 803 zile.

Ghenadi Padalka, comandantul celei de-a 44-a misiuni pe Stația Spațială Internașională (ISS) a participat la patru misiuni în spațiu, pe ISS, și de fiecare dată a fost comandant. Ultima misiune a început în 27 martie, când a decolat de pe cosmodromul Baikonur (Kazahstan) cu compatriotul său Mihail Kornienko și americanul Scott Kelly.

Misiunile în spațiu constituie unul din rarele programe de cooperare internațională între Rusia și Occident care nu au fost anulate din cauza conflictului din Ucraina.

ISS, a cărei construcție a costat circa 130 de miliarde de euro, este un proiect finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. ISS orbitează în jurul Pământului cu aproximativ 28.000 de kilometri pe oră din 1998. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră