Românii stau claie peste grămadă şi plătesc scump pentru asta

10 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Românii stau claie peste grămadă şi plătesc scump pentru asta

Românii stau înghesuiți, în locuinţe mici, cu mult sub media europeană şi sunt şi printre cetățenii europeni cu cea mai mare povară a costurilor legate de locuință, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Calitatea locuințelor e dată, printre altele, de suprafață, de numărul de camere raportat la câți oameni trăiesc în spațiul respectiv și de vârsta locatarilor.

Conform Eurostat, peste 16% din populația Uniunii Europene trăia în 2015 în spații suprapopulate. Românii și polonezii, sunt, de departe, cei mai afectați, relatează RFI.

În România, una din două persoane trăiește înghesuit, în spații de sub 50 de metri pătrați, în condițiile în care media europeană este în jur de 90 de metri.

Situații similare mai sunt în statele care nu sunt membre ale Uniunii: Serbia, Macedonia sau Turcia. La polul opus, în Cipru, Belgia, Olanda, Irlanda sau Malta sub 4% din populație trăiește în spații mici, înghesuite.

România este și în topul țărilor cu cea mai mare povară a costurilor legate de locuințe, alături de Grecia și Germania. Datele se referă la chirii, rate la bancă pentru credite imobiliare sau costurile cu întreținerea (apă, canalizare, electricitate, încălzire). Aproape 16% din populația României alocă, potrivit Eurostat, peste 40% din venituri pentru costuri legate de locuință.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră