România vrea aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA. Vicepremerul Birchall s-a întâlnit cu secretarul de Stat al SUA

26 Iun 2018
România vrea aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA. Vicepremerul Birchall s-a întâlnit cu secretarul de Stat al SUA Galerie foto (2)

Vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a avut luni, la Washington, o întrevedere cu secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Mike Pompeo, şi a efectuat o vizită la Departamentul Energiei, unde s-a întâlnit cu secretarul Energiei, Rick Perry şi cu alţi oficiali americani.

"Priorităţile comune în regiune şi gestionarea cu succes a amenințărilor la adresa securităţii, prosperităţii şi democraţiei s-au aflat pe agenda discuţiilor avute de secretarul de Stat Mike Pompeo cu viceprim-ministrul român Ana Birchall la Washington", comentează Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, într-o postare în pagina sa de Facebook, ilustrată cu o imagine de la întrevederea Birchall-Pompeo.

Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a discutat luni la Washington cu secretarul de Stat, Mike Pompeo, şi a efectuat o vizită la Departamentul Energiei, unde s-a întâlnit cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, şi cu alţi înalţi oficiali, informează două comunicate ale Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, remise Agerpres.

La întâlnirea de la Departamentul de Stat cu Mike Pompeo, vicepremierul Ana Birchall a reafirmat "importanţa deosebită a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii pentru politica externă a ţării noastre şi a subliniat succesul reuniunii anuale a Dialogului Strategic de la Bucureşti".  

"Cei doi demnitari au convenit continuarea coordonării strategice dintre România şi Statele Unite pentru avansarea priorităţilor comune în regiune şi gestionarea cu succes a ameninţărilor la adresa securităţii, prosperităţii şi democraţiei cu care se confruntă Europa din partea unor forţe externe", relevă comunicatul ambasadei României la Washington. 

Potrivit unui comunicat al Executivului, Ana Birchall a subliniat, la întrevederea de la Departamentul de Stat cu secretarul de stat Mike Pompeo, consistenţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, confirmată şi prin succesul înregistrat de reuniunea anuală a Dialogul Strategic care a avut loc la Bucureşti săptămâna trecută.

Oficialul român a remarcat excelenta cooperare şi coordonare dintre cele două părţi pe teme de interes comun, precum şi perspectivele de aprofundare a dimensiunii economice a parteneriatului.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre cooperarea strategică, gestionarea ameninţărilor de pe Flancul estic prin asumarea echitabilă a responsabilităţilor în cadrul NATO, precum şi despre importanţa prezenţei companiilor americane în sectorul energetic românesc.

Ana Birchall a mulţumit pentru sprijinul Statelor Unite ale Americii în privinţa candidaturii României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Vicepremierul Birchall a discutat cu secretarul Energiei, Rick Perry, despre cooperarea în domeniu, valorificarea resurselor energetice de la Marea Neagră, aspecte privind securitatea energetică regională şi dezvoltarea proiectelor de transport şi interconectivitate, cu accent pe proiectul BRUA (coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria).

De asemenea, vizita la Departamentul Energiei a inclus şi o reuniune cu liderii de delegaţii ale ţărilor participante la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit de România în toamna acestui an. În cadrul reuniunii la care au participat secretarul energiei, Rick Perry, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefčovič, s-a discutat despre dezvoltarea dialogului pe teme de energie într-un format care să cuprindă reprezentanţii celor 12 state membre ale Iniţiativei celor Trei Mări, ai Statelor Unite ale Americii şi ai Uniunii Europene.

La întâlnirile de la Departamentul de Stat şi Departamentul Energiei a fost prezent şi ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră