România se desparte de avioanele de luptă sovietice MIG-21

15 Mai 2023
România se desparte de avioanele de luptă sovietice MIG-21

Vechile Mig-21 care părăsesc armata română luni vor fi înlocuite cu F-16 americane second-hand mai moderne. Kiev „nu a arătat interes” pentru avioanele MIG, au spus oficialii români, scrie Le Figaro.

România și-a luat rămas bun luni, 15 mai, de la avioanele sale de luptă Mig-21 LanceR, moștenite din epoca comunistă care sunt înlocuite cu avioane F-16 americane mai moderne, într-un context de întărire a flancului estic al NATO.

În prima linie de la lansarea ofensivei rusești în vecina Ucraina, Bucureștiul și-a dublat eforturile în ultimele luni pentru a-și moderniza apărarea.

"Era timpul"

România va folosi acum 17 F-16 second-hand cumpărate din Portugalia. De asemenea, a semnat un contract cu Norvegia în noiembrie pentru 32 de avioane. Membru al NATO din 2004, România ar dori să cumpere cea mai recentă generație de avioane de vânătoare americane F-35, dar probabil că va dura ani de zile pentru ca acest proiect costisitor să devină realitate.

Era timpul să trecem la ceva mai bun, mai în ton cu realitățile globale ”, a declarat pentru AFP pilotul Adrian Trifa, în vârstă de 37 de ani, înainte de a decola de la baza Borcea (Sud-est) pentru ultimul său zbor, cu ocazia a ceremoniilor organizate luni de ministrul apărării. Pentru acest pilot care are 750 de ore de zbor pe ceas, este o pagină care se întoarce. Mai ales că nu va fi antrenat pe F-16: "Sunt prea bătrân", spune el. Ucenicia este rezervată persoanelor sub 35 de ani.

Numărul exact de avioane MiG-21 LanceR deținute de România este confidențial. Estimările neoficiale îl situau la 25. În epoca comunistă România avea aproximativ 400. Zborul acestor avioane învechite a fost suspendat temporar anul trecut după „un număr considerabil de accidente” și probleme tehnice... Au reluat apoi serviciul pentru misiuni de supraveghere și pregătire a piloților. Treizeci de Mig-21 au fost distruse în incidente între 1991 și 2022, potrivit Ministerului Apărării.

Ar fi trebuit retrase demult dar decizia a fost amânată din lipsa banilor, crede Stefan Dănilă, general in pensionare. „ Ucraina nu a arătat niciun interes , a spus el, subliniind că capacitatea de luptă a avioanelor de luptă rămase este limitată.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră