România poate prelungi interdicția asupra cerealelor ucrainene cu 30 de zile dacă cererile de import cresc

19 Sep 2023
România poate prelungi interdicția asupra cerealelor ucrainene cu 30 de zile dacă cererile de import cresc

Premierul român Marcel Ciolacu a declarat luni că țara sa va încerca să extindă cu 30 de zile interdicția comercială a cerealelor din Ucraina, dacă cererile de import cresc, scrie Reuters

Ciolacu a spus că România nu a mai primit de vineri cereri de import de cereale din Ucraina și nu dorește să se repete situația de la începutul acestui an, care i-a afectat pe fermierii români.

„Prim-ministrul ucrainean a promis că va trimite astăzi propunerea de licențiere de export, pe care o vom discuta”, a spus Ciolacu.

„Dacă vor exista cereri de export către România, le voi cere miniștrilor agriculturii și economiei să elaboreze un ordin de prelungire a interdicției pentru o perioadă de 30 de zile până la clarificarea lucrurilor”.

În ciuda asigurărilor premierului, două asociații importante de fermieri au cerut interdicție cu privire la anumite produse agricole ucrainene.

Asociația Fermierilor din România a cerut prelungirea unilaterală a interdicției de import de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, cu efect imediat, pentru minim 60 de zile, precum și compensații financiare pentru prețurile de dumping și majorarea tarifelor de transport pentru producătorii români.

„Comercializarea mărfurilor ucrainene la preţuri care sfidează competiţia, sub puterea de sustenabilitate a producătorilor locali (Ucraina neavând impuse standarde de calitate ridicate ale producţiei sau condiţii Green Deal) nu a dus, în dreptul fermierilor români, decât la acumularea de stocuri, datorii şi frustrare. Poziţionarea României pe primul loc, cu o cotă de 20% din exportul total al UE, la grâu, poate fi interpretată ca o măsură disperată a fermierilor români de minimizare a pierderilor ţinând cont de faptul că au produs scump şi sunt obligaţi să vândă ieftin, iar datoriile bat la uşă”, susţin reprezentanţii asociaţiei conform Agerpress

Potrivit sursei citate, veniturile fermierilor români sunt estimate a fi în scădere cu circa 30-40%, ceea ce pune în pericol funcţionarea activităţilor în acest sector vital al economiei naţionale.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră