România, locul 25 din 28 în UE în ceea ce privește egalitatea între femei și bărbați

12 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
România, locul 25 din 28 în UE în ceea ce privește egalitatea între femei și bărbați Galerie foto (2)

România se află pe locul 25 din 28, în cadrul Uniunii Europene, în ceea ce privește egalitatea între femei și bărbați.

Țara noastră împarte antepenultima poziție cu Slovacia, fiind ,,devansată" de Ungaria şi Grecia. Suedia, Finlanda și Danemarca sunt țările cu exemple de urmat atunci când vine vorba despre promovarea femeilor.

Statisticile se regăsesc într-un raport publicat, în 2017, de către Comisia Europeană, documentul fiind punctul de plecare al unei dezbateri organizate zilele trecute la Bucureşti.

Este vorba despre masa  rotundă cu tema ,,Egalitatea între femei şi bărbaţi: Provocări în 2018”, organizată de Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, în parteneriat cu Ambasada Franţei şi GADIF (Groupe des Ambassades, Delegations et Institutions francophones en Roumanie).

Anul trecut, în octombrie, Institutul European pentru Egalitea de Gen (EIGE) dădea publicităţii Indicale actualizat al egalităţii de gen, care stă la baza acestor discuţii. Concluzia prezentată atunci de EIGE era că mai avem mult până să ajungem la o societate a egalității între femei și bărbați, dacă este să ne referim la Europa. Indicele actualizat arată că facem progrese în acest sens, dar într-un ritm foarte lent.

Scorul Uniunii Europene este cu doar patru puncte mai mare decât în urmă cu 10 ani, mai precis 66,2 din 100, potrivit Indicelui Egalității de Gen 2017 dat publicității de EIGE.

Țara cu cele mai bune rezultate este Suedia, cu un scor de 82,6, iar Grecia se clasează ultima, cu doar 50 de puncte. România nu stă cu mult mai bine decât Grecia, înregistrând  numai 52,4 puncte.

„Avansăm cu viteza melcului. Mai avem încă mult până la realizarea unei societăți a egalității între femei și bărbați; se pot aduce îmbunătățiri în toate țările din Uniunea Europeană. În unele domenii, decalajele sunt chiar mai mari decât erau în urmă cu zece ani. Indicele egalității de gen elaborat de noi arată în mod clar dacă politicile guvernamentale se potrivesc cu nevoile specifice ale femeilor și bărbaților și dacă acestea sunt eficiente sau nu”, a afirmat Virginija Langbakk, directoarea Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE).

„Noile rezultate ale Indicelui egalității de gen arată că în toate domeniile vieții predomină inegalitatea. Europa are așadar obligația de a acționa. Anul acesta voi propune măsuri suplimentare care să acorde putere femeilor și să le garanteze remunerație egală pentru pentru muncă de valoare egală. Egalitatea nu înseamnă că femeile trebuie să se asemene mai mult cu bărbații, ci înseamnă crearea unui mediu în care ambele sexe să beneficieze de aceleași opțiuni și să participe pe deplin la viața socială, profesională și familială”, a spus Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Evenimentul de la Bucureşti a adus la masa discuțiilor ambasadori din cinci state (Franța, Liban, Tunisia, Olanda și Canada), reprezentanţi ai societăţii civile şi ai comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, care au vorbit despre provocările actuale ale egalității între femei și bărbați, precum și despre stereotipurile de gen.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră