Este oficial: România, locul 1 în UE la numărul de femei în Curtea Supremă de Justiție

09 Dec 2015 | scris de Istvan Deak
Este oficial: România, locul 1 în UE la numărul de femei în Curtea Supremă de Justiție

În 2014, media europeană a femeilor în Curțile Supreme de Justiție din cele 28 de state ale Uniunii Europene a fost de 37%, o creștere semnificativă față de cele 19% din 2003.

Asta în condițiile în care la Curtea Europeană de Justiție femeile reprezintă doar 18% (o creștere de 13% față de 2003), iar media europeană în privința numărului de femei judecător este de doar 21%.

România este pe locul 1 în UE la numărul de femei în Curtea Supremă de Justiție cu un procentaj zbrobitor: 85%, conform unui raport privind egalitatea de gen la nivel decizional și al puterii, dat publicității luni de Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE).

România ocupa primul loc și în 2003 cu 64%, spre deosebire de alte state așa-zise model, unde proporția femeilor s-a diminuat drastic: Marea Britanie (8%), Spania (11%), Portugalia (12%), Olanda (19%), Belgia. Germania, Italia și Danemarca (toate sub 25%).

România este urmată în clasament de Bulgaria (73%, cunoscută că încearcă să copieze modelul de justiție din România), Slovacia (58%) și Letonia (56%), restul țărilor fiind sub 50%.

Important de remarcat este faptul că în 2003 în nici o țară din UE funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție nu era ocupată de o femeie. În 2014, România se afla printre cele 8 țări din UE (Cehia, Germania, Irlanda, Polonia, Slovacia, Finlanda și Suedia) în care o femeie ocupă cea mai importantă funcție din justiție.

“Procentajul femeilor în Curțile Supreme de Justiție din statele membre UE este mai mare decât cel din Curtea Europeană de Justiție”, remarcă experții de la EIGE.

.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră