VIDEO. Români, ce facem cu portofelul? TOPUL FAPTELOR BUNE

01 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
VIDEO. Români, ce facem cu portofelul? TOPUL FAPTELOR BUNE

 

Octombrie 2016, CÂMPULUNG MOLDOVENESC. Agentul-şef adjunct de poliţie Ilie Tudurean, poliţist de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, a făcut fericit un concetăţean de 56 de ani. Mai exact, i-a restituit acestuia o borsetă cu bani şi alte valori, pe care bărbatul o pierduse cu o zi înainte. Agentul de poliţie a găsit borseta în timp ce mergea la serviciu. Mica geantă era căzută pe trotuarul din faţa unui bloc  şi avea în ea 2000 de lei, carduri bancare, stick-uri de memorie, documente şi un telefon mobil în valoare de peste 2000 lei.

Cu ajutorul documentelor, poliţistul a identificat persoana căreia îi aparţinea borseta. Acesta o pierduse în seara precedentă, în împrejurări necunoscute, stabilindu-se că nu fusese victima vreunei infracţiuni. Bărbatul de 56 de ani a fost chemat la sediul Poliţiei Câmpulung, şi-a recunoscut bunurile, a văzut că din gentuţă nu lipseşte nimic şi a primit totul înapoi, pe bază de proces-verbal. „Este un gest normal pe care trebuie să îl facă nu numai un poliţist, ci orice om care trăieşte într-o societate bazată pe valori sociale şi respect” a menţionat şi purtătorul de cuvânt al Poliţiei Suceava, comisar-şef Ionuţ Epureanu.

Iulie 2016.VASLUI.  Dorel Petrilă, în vârstă de 44 de ani, din comuna Pungești și soția sa,  au predat poliţiştilor un portofel în care se aflau acte, carduri bancare și suma de 346 lei. Domnul Petrilă a afirmat că în timp ce se afla în centrul municipiului Vaslui a observat că dintr-un autovehicul a căzut un portofel. A încercat să anunțe conducătorul auto, însă acesta se îndepărtase de zona respectivă. Pe baza documentelor găsite, polițiștii au stabilit faptul că bunurile aparţin unui bărbat din comuna Miclești. Acesta a fost invitat la Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, unde i-au fost predate documentele şi banii.

Martie 2016. ORADEA. Caz concret. Doi tineri casatoriti din Oradea au gasit pe strada un portofel plin cu bani si s-au prezentat imediat la sediul Politiei Bihor pentru a-l preda.Un gest de omenie din partea Alexandrei Meşter, 23 de ani, şi a soţului ei, Alexandru, 25 de ani, un cuplu de tineri căsătoriţi din Oradea care, duminică, s-au prezentat la sediul Poliţiei Bihor cu un portofel pe care îl găsiseră căzut pe strada Louis Pasteur, potrivit ebihoreanul.ro.

În portofel se aflau 3.600 euro, 8.600 lei (circa 5.500 euro în total), carduri şi acte de identitate, iar în aceeaşi seară poliţiştii au şi căutat-o pe proprietară, o femeie dintr-o comună bihoreană, pentru a-i preda valorile. „Cei doi soţi orădeni, care consideră gestul ca fiind unul de normalitate, au declarat că şi-ar dori ca şi alţi oameni, puşi într-o situaţie similară, să procedeze asemenea lor, certificând astfel că tinereţea şi maturitatea nu sunt legate atât de ani, cât de sufletul omului, educaţie şi bun simţ", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu.
Gestul celor doi tineri nu este singular. La sfârşitul lunii ianuarie, Crystian Florian Indrieş, un student orădean de 19 ani, a predat la Poliţie un portmoneu cu 3300 euro şi aproximativ 700 lei, pe care îl găsise într-un centru comercial.

14 ianuarie 2016. ALBA. Un alt cetăţean onest din judeţul Alba a dat dovadă de spirit civic şi a predat poliţiei un portmoneu cu bani şi acte, găsit pe stradă. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba i-a adresat, în mod public, felicitări. Potrivit IPJ Alba, “pe 14 ianuarie a.c., la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba s-a prezentat domnul Ţuţuian Cornel, din comuna Ighiu şi a predat ofiţerului de serviciu un portmoneu în care era suma de 500 de lei precum şi acte de identitate, documente personale şi carduri, pe care l-a găsit pe o stradă din localitatea Şard. Poliţiştii au reușit să identifice persoana care a pierdut portmoneul, o femeie în vârstă de 32 de ani, din Alba Iulia, căreia i l-au restituit. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba transmite, pe această cale, sincere aprecieri şi felicitări domnului Ţuţuian Cornel, care a dat dovadă de un spirit civic desăvârşit“.

3 iulie 2015. CONSTANŢA. Omul potrivit la momentul potrivit. Este zicala care i se potriveşte de minune unui jandarm, din Constanţa, care a găsit pentru a doua oară un portofel cu bani şi l-a returnat păgubitului.Plutonier major Gabriel Cufioti, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, se afla, ieri, în timpul orelor de program, la Palatul de Justiţie Constanţa, în momentul în care a observat pe o bancă un portofel.

„Împreună cu o martoră, am luat portofelul şi am găsit în interior un buletin, un carnet de conducere şi suma de 396 de lei. M-am uitat la fotografia din buletin şi apoi am observat că persoana respectivă se află într-o sală de judecată. Am anunţat-o că i-am găsit portofelul şi în prezenta unui martor i l-am înmânat. Am întocmit un proces verbal în dublu exemplar”, a declarat plutonier major Gabriel Cufioti.

Femeia i-a mulţumit jandarmului şi întregii instituţii pentru gest. Acelaşi subofiţer a returnat pro-prietarului, în luna martie, o borsetă pierdută, în care se găseau un portofel, suma de 840 de euro, precum şi documente de identitate.

4 decembrie 2014.CRAIOVA. Ionuţ Antoniu Gherlan, elev la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, a găsit un portofel cu 770 de lei și l-a predat poliției.Tânărul de 18 ani este din orașul Dăbuleni, județul Dolj, elev la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. Tânărul a povestit atunci că a găsit portmoneul pe bulevardul Nicolae Titulescu din Craiova, și că nu s-a gândit nici o clipă să păstreze banii. A mers direct la sediul Poliţiei Craiova, unde a predat portofelul în care se găseau 770 de lei şi actele de identitate ale unui cetăţean american.

În urma verificărilor efectuate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Craiova, a fost identificat M. Hayden, de 21 de ani, cetăţean american, cu domiciliul stabil în Utah, SUA, aflat temporar în România pentru a desfăşura activităţi religioase. „Polițiștii au reușit să-l identifice și să-i restituie acestuia suma de bani și documentele respective“, a declarat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Dolj.

Ionuț Gherlan își dorește ca gestul său să îi motiveze pe oameni. „Vreau ca spiritul civic de care am dat dovadă să îi motiveze și pe alți oameni spre calea corectă pe care se îndreaptă societatea noastră“, a declarat elevul, care dorește să devină medic. Cetățeanul american i-a mulțumit tânărului și l-a invitat la o cină. IPJ Dolj i-a înmânat tânărului o diplomă de excelență pentru spiritul civic de care a dat dovadă.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră