Veste bună pentru românii care muncesc în străinătate! Comisia Europeană le mărește salariile

10 Mar 2016 | scris de Istvan Deak
Veste bună pentru românii care muncesc în străinătate! Comisia Europeană le mărește salariile

Conform unui proiect legislativ, muncitorii din străinătate nu doar că vor avea dreptul să încaseze tariful minim orar garantat prin lege, ci un salariu egal cu orice alt salariat din domeniu din țara în care lucrează.

Proiectul urmează să fie supus la vot în Parlamentul European și ulterior pus în practică de statele membre UE. Așa cum era de așteptat, europarlamentarii germani vor vota împotriva acestei măsuri.

„Regularizarea salariilor nu este de competența Comisiei Europene“, a reacționat eurodeputatul CDU Thomas Mann, care a catalogat intervenția CE ca pe o imixtiune masivă în autonomia tarifului minim garantat prin legea țării de origine.

Experții Comisiei Europene susțin însă că măsura vizează ajutorarea muncitorilor din estul Europei, care sunt de multe ori angajați pe firme din țara de origine și plătiți corespunzător, cu mult sub tarifele din țara în care lucrează.

Tariful minim orar brut în Danemarca a fost de 40,30 euro în 2014, în timp ce în Belgia a ajuns la 39,10, dar în țări precum România sau Bulgaria s-a situat doar la 4,60, respectiv 3,80 euro.

Inițiativa mai presupune și o întărire a drepturilor salariaților detașați în țările care lucrează. Una dintre ele este protecția împotriva demiterii la mai puțin de doi ani de la angajare.

Europarlamentarul SPD Jutta Steinruck este convinsă că măsura nu va avea efectul scontat, fiindcă cel mai mulți angajați în domeniul construcțiilor au contracte de câteva luni.

Europarlamentarul Die Grunen Terry Reintke consideră că formularea inițiativei este mult prea vagă și este o amprentă a referendumului din Marea Britanie pentru ieșirea sau rămânerea Regatului în Uniunea Europeană.

“Tocmai fiindcă britanicii se opun drepturilor sociale pentru muncitorii imigranți, Comisia Europeană se ferește de propuneri concrete”, a declarat Reintke, citată de finanzen.net.

Conform unui raport al Comisiei, cei mai mulți muncitori detașați din țări UE au fost în Germania, Franța și Belgia. Între 2010 și 2014, numărul lor s-a dublat și a ajuns la 1,3 milioane de persoane.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră