Români de Centenar, Cartea Anului 2018

30 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Români de Centenar, Cartea Anului 2018

Jurnalista Floriana Jucan a realizat cu prilejul Centenarului Marii Uniri un proiect pe cât de ambiţios, pe atât de înălţător pentru noi, românii. A invitat 100 de personalităţi, din diferite domenii, să scrie despre ţara lor. Toate aceste personalităţi au răspuns invitaţiei, iar mesajele lor au fost imortalizate în albumul "Români de Centenar".

 

Pentru Floriana Jucan a fost o muncă sisifică, dar nu se plânge, ţara ei merită un astfel de omagiu. Pentru că, spune ea, "o viață are valoare doar dacă ai o ȚARĂ!".

"Acest proiect reprezintă omagiul pe care eu, personal, şi revista Q Magazine îl aducem României în acest an de Centenar. Am invitat 100 de personalităţi, care fac excelenţă în domeniile lor de activitate, să spună câteva cuvinte despre cei 100 de ani de la Marea Unire şi, parcurgând mesajele lor, putem contura o Românie complexă, optimistă, dezamăgită, cu trecut glorios şi cu speranţa unui viitor aducător de unitate naţională. A fost o muncă sisifică, am lucrat peste opt luni de zile la acest proiect, dar ţara mea merită! Albumul Români de Centenar este o dovadă că România nu este doar frumoasă, ci şi valoroasă”, a declarat fondatoarea revistei Q Magazine, Floriana Jucan, pentru miscareaderezistenta.ro. Albumul se poate comanda pe site-ul romanidecentenar.ro.

 

Iată câteva dintre mesajele celor 100 de personalităţi pe care le puteţi citi în albumul "Români de Centenar":

DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Marea Unire a românilor din 1918 a fost posibilă prin multe sacrificii, voință politică şi consens național. În cei 100 de ani după Marea Unire, România a cunoscut demnitate, bucurie şi întristare. Demnitate, prin realizarea statului român unitar. Bucurie, prin afirmarea românilor ca națiune dinamică şi creatoare. Întristare, prin pierderea unor teritorii naționale faţă de cele din 1918 şi prin îngrădirea libertăților în timpul dictaturii comuniste. Starea actuală este marcată în același timp de incertitudine şi speranţă. Incertitudine provocată de nesiguranța socială privind nivelul de trai şi problema demografică. Speranţă pentru construirea unui viitor mai bun prin unirea libertății cu responsabilitatea şi solidaritatea, pe baza credinţei în Dumnezeu şi a iubirii faţă de oameni. La mulţi şi binecuvântați ani, România!

GHEORGHE ZAMFIR, Muzician


Le-am pus românilor inima în palmă, inima mea împărţită în cele 22 de tuburi ale naiului, prin care curg lacrimi de disperare, în doine, sau voioșie, în jocurile populare românești. Am fost purtător de cuvânt al țării mele, prin sunet, și m-am bucurat de aprecierea întregii planete, însă nu știu dacă am fost înţeles corect de poporul meu. Ceea ce știu cu certitudine este că România ultimilor 100 de ani rămâne vibrația inspirației mele creatoare, fără de care nu aș fi existat ca artist.

NADIA COMĂNECI, Campioană mondială și olimpică la gimnastică

M-am întrebat mereu de unde vine acea emoție puternică, profundă, acel fior care te străbate în toată ființa ta când auzi sau vezi anumite simboluri naționale.Am nutrit acest sentiment când concuram și îl trăiesc și astăzi, când sunt prezentă la competiții în care sportivii români cuceresc trofee. Imnul, steagul României, un costum tradițional dintr-o anumită parte a țării, dulcele grai moldovenesc, molcomul cuvânt ardelenesc, vorba apăsată din sud, momentele din istoria țării mele mă fac să fiu parte a acestei națiuni. Întoarcerea la istorie, la valorile neamului nostru, omagiul adus străbunilor și faptelor lor care au dus la crearea acestei națiuni ne fac să fim un popor mai puternic, un popor care a reușit să străbată secole, să-și creeze propria identitate. 1918–2018, un secol de la Marea Unire, un secol de istorie, cu multe lucruri bune, cu lucruri mai puțin bune, însă un secol care ne-a demonstrat că suntem o mare națiune. O națiune care, în anul 2018, trebuie să-și recapete dorința de unitate prin participarea la un mare proiect de țară, printr-o celebrare a trecutului și o investiție în viitor.

GHEORGHE HAGI, Fotbalist
Am făcut parte din cea mai bună generaţie a fotbalului românesc şi mi-a bătut inima la fiecare imn naţional cântat pe stadioanele lumii. Nimeni nu va şterge din memoria mea emoţiile de atunci. Voi face mereu totul pentru ţara mea, aşa cum am făcut-o şi când mă aflam pe teren.

ALINA COJOCARU, Balerină


De la 9 ani lumea baletului, cu generozitate, mi-a deschis uși și posibilități spre oameni și țări din întreaga lume. M-am reîntors la 35 de ani, cu inima deschisă, cu speranță și pasiune, dedicată să împart cu artiști din lumea baletului și cu publicul din țara mea tot ceea ce sunt. Sub conducerea unui om deosebit, un străin care s-a îndrăgostit de România, am fost martora unei transformări la un nivel nemaivăzut. Realitate sau vis – creație și dezvoltare care se regăsesc în orice teatru din lume. După numai doi ani, alungați cu batjocură, minciuni și ură, am realizat că a fost numai un vis. Cuvintele nu pot exprima ceea ce inima simte când este plină de dragoste și visele se împlinesc, la fel, nu există cuvinte care să descrie ce simte inima când este ruptă și călcată în picioare. Istoria ne spune că nu este prima dată. Oare ce este nevoie să se întâmple ca să nu ne repetăm greșelile? Oare România se va deștepta vreodată? O țară care trăiește cu multă durere, cu oameni trecând prin viață orbi și uitați… Cu speranța că într-o zi mai mulți o vor iubi și o vor prețui așa cum am iubit-o noi, doi străini, Alina și Johan.

ACAD. DINU C. GIURESCU, Istoric
Anul 1918 reprezintă actul de voinţă a românilor de a trăi în cuprinsul unuia şi aceluiaşi stat – România. A fost opera unor bărbaţi de stat care au crezut în viitorul României, într-o Europă a statelor naţionale. Unde sunt bărbații de stat ai României anului 2018?

ACAD. IRINEL POPESCU, Medic
Cei 100 de ani de la Marea Unire au însemnat pentru poporul român o luptă permanentă cu vicisitudinile istoriei, cu marile schimbări la nivel planetar, cu dușmanii mai vechi și mai noi și, mai ales, cu răul dinlăuntrul lui însuși. Au fost ani de mari realizări, dar și de suferințe și deziluzii pe măsură; la fel ca și spațiul mioritic, cu alternanțele sale deal-vale.Ultimii ani au fost aproape dramatici, astfel încât România pare mai puțin pregătită decât oricând să facă față marilor provocări ale mileniului trei. Să rămânem, totuși, optimiști și să ne rugăm, la fel ca întotdeauna, lui Dumnezeu să apere România!

MARIUS MANOLE, Actor


Ne-am urât, ne-am tatonat, ne-am iubit, ne-am înșelat, ne-am adulat, dar nu ne-am despărțit niciodată… Eu sunt România!

EMIL HUREZEANU, Scriitor


Istoricul familiei Reunificării, Gheorghe Brătianu, numea existența României un „mister“ și un „miracol“. Am un adaos, simplificat, la interpretare. Mister, pentru că după retragerea romană am avut parte de sute de ani de singurătate. Miracol, pentru că după 1918, iată, avem parte de 100 de ani de comuniune. Să păstrăm misterul și miracolul României împreună, indiferent de traducerea fiecăruia dintre noi!

MARIA CIOBANU, Interpretă de muzică populară
Avem o țară frumoasă, cu multe bogății naturale și un popor puternic, harnic și foarte talentat. Am trecut prin ororile războiului și ale comunismului, dar ne-am ridicat și am mers mai departe. În acești 100 de ani, societatea noastră a evoluat foarte mult și chiar dacă, se pare, în ultimii 28 de ani ne-am cam pierdut direcția, am mare încredere în noua generație. De aceea doresc să-i adresez un îndemn din toată inima: să nu uitați niciodată că sunteți români, iubiți-vă țara așa cum vă iubiți părinții și, mai ales, iubiți folclorul autentic românesc, cultivați-l și duceți-l mai departe copiilor voștri, pentru că el face parte din istoria și identitatea noastră națională!

GRIGORE LEȘE, Artist


După atâtea suferinţe şi neîmpliniri, îmi doresc nu o Românie mare, ci o Românie întreagă!

PROF. UNIV. DR. IOAN SCURTU, Istoric
Anul 1918 a însemnat pentru români împlinirea celui mai scump ideal, pentru care au luptat şi s-au jertfit numeroase generaţii de înaintaşi. În cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire, România a cunoscut progrese notabile în plan material şi spiritual, a dat lumii personalităţi precum N. Iorga, George Enescu, Constantin Brâncuşi, George Emil Palade. Din păcate, statul realizat în 1918 nu a putut fi menţinut decât 22 de ani. În prezent, Bucovina şi sudul Basarabiei sunt ocupate de Ucraina, iar pe cea mai mare parte a teritoriului dintre Prut şi Nistru s-a creat un stat numit Republica Moldova. Generaţiile viitoare au datoria istorică de a reconstitui „România dodoloaţă” (cum o numea, în 1918, Lucian Blaga).

ELISABETA BOSTAN, Regizoare
Harul pe care ţi-l dă Dumnezeu de a fi iubit în copilărie îți dă forța creației la maturitate. Căci niciun artist nu poate trăi şi nu poate crea fără amintirea copilăriei sale. Eu m-am născut în România.

CRISTINA TARCEA, Judecător, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție
A fost o perioadă în care am călătorit prin lume în căutarea identității spirituale. Aveam să aflu că uimitorul ansamblu megalitic de la Stonehenge mi-a readus în memorie misterul dealurilor copilăriei petrecute la bunici, undeva lângă Cucuteni, iar Columna lui Traian nu ar fi fost aceeaşi fără imaginea lui Decebal. Am stat la taifas cu regina Elisabeta I a Angliei în faţa pietrei sale tombale şi am întrebat-o dacă solii săi îi trimiseseră veşti despre faptele de vitejie ale voievodului Mihai. Mai aveam să aflu că peisajul selenar din Valea Morții îşi are pereche în inima mea în Vulcanii Noroioşi şi că măreţia stâncilor din Marele Canion îmi este atât de cunoscută de pe vremea când cutreieram potecile masivului Piatra Craiului. Atunci am realizat cât de profund îmi este dor de România…Şi tot atunci am realizat că identitatea mea spirituală regăsită îşi are izvorul aici, în România.

NEAGU DJUVARA, Istoric

 

În acești 100 de ani, am avut două mari personalități care au făcut cunoscută România universal: Brâncuși și George Enescu. N-avem nevoie de nimeni altcineva! Ceea ce mă izbește astăzi cel mai mult este faptul că patriotismul nu mai este posibil. Nu mai este meritoriu să fii bun român, ci bun european, și știm acum că persistența Europei independente depinde de America. Prin urmare, viitorul nostru depinde de SUA. Sub umbrela lor suntem liniștiți.

ALEXANDRA NECHITA, Artist plastic


Realitatea este că nu se poate măsura iubirea pentru un pământ pe degete, prin cărți citite sau prin ani trăiți într-o țară…E o emoție, o stare și un sentiment care în mod nemărginit şi necondiționat se imprimă în suflet. Cu toate că au existat granițe fizice, am simțit întotdeauna că aparțin României în aceeași măsură în momentele grele, cât şi în momentele victorioase. 100 de ani mai târziu, lecțiile învățate și lecțiile împărtășite trebuie să ne responsabilizeze să purtăm mai departe spiritul, energia și demnitatea acestui distins moment istoric.

ION ILIESCU, Președintele României, 1990–1996, 2000–2004
Unirea este un eveniment unic, se petrece o singură dată în viața unei națiuni și se desăvârșește mereu, generație după generație. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este, înainte de orice, expresia voinței românilor de a trăi împreună și va rezista atâta vreme cât vom vrea să trăim împreună. Adică atâta vreme cât vom avea un proiect comun și dorința de a-l realiza împreună, cetățeni demni și liberi ai unei patrii comune.

Citiţi mai multe pe romanidecentenar.ro

Sursa foto album: romanidecentenar.ro

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră