Cum au ajuns 3000 de români cobai fără voia lor

01 Iun 2016 | scris de Mara Răducanu
Cum au ajuns 3000 de români cobai fără voia lor

Procurorii au constatat că multe dintre testele clinice de introducere pe piaţă a unor noi substanţe erau trucate de unii medici, susţine Digi 24.  Potrivit anchetatorilor, 50 de medici sunt implicați în scandalul pacienților-cobai. Cum se proceda? -Pacienţii ajungeau cobai fără să ştie că iau parte la astfel de experimente, spun procurorii. Angajaţii din sistemul sanitar sunt acuzaţi că falsificau semnăturile pacienţilor şi, în unele situaţii, chiar şi rezultatele analizelor acestora.

În cele mai grave dintre cazurile anchetate de procurori, pacienţii primeau medicamente pentru afecţiuni de care nu sufereau, iar starea lor de sănătate s-a agravat. Pentru un astfel de studiu, medicii primeau chiar şi 120.000 de euro.Testele au fost făcute pe aproximativ 250 de pacienți internați la psihiatrie, unii dintre ei fără discernământ.

Deocamdată sunt suspiciuni asupra unui medic psihiatru din Arad. Delia Podea a fost reţinută pentru 24 de ore, după ce a fost audiată de către procurori în noaptea de marţi spre miercuri. Medicul va fi prezentantă Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.Cele mai grave acuzaţii planează asupra acestui medic. Femeia, care e şi profesor universitar, s-ar fi folosit de rezidenţi ca să falsifice semnăturile unor pacienţi. Ar fi obţinut astfel nenumărate documente false, care arătau că bolnavii sunt de acord să participe la testare.

Cum au ajuns românii cobai 

Potrivit Parchetului General, „rezultatele testelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienți anterior începerii studiului și depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secției de Psihiatrie.”

Procurorii spun că au descoperit mai multe metode prin care medicii ar fi transformat pacienţii în cobai. Cea mai gravă dintre ele: bolnavi psihic cărora le erau falsificate diagnosticul, fişa medicală şi semnătura, pentru a le putea administra produsul testat. Testele erau comandate de mari companii de medicamente din străinătate și au fost făcute în mai multe ţări. Dar nereguli au fost descoperite, cel puţin pentru moment, doar în România. Iar studiile se fac din 2012 şi până azi. Între companiile din străinătate şi medici au apărut şi firmele de intermediari, verificate şi ele acum.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră