RIDICOL! CEDO obligă statul român să-i dea 2.400 de euro unui cunoscutul interlop din Iaşi

21 Aug 2015
RIDICOL! CEDO obligă statul român să-i dea 2.400 de euro unui cunoscutul interlop din Iaşi
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis recent ca Doru Colac, un cunoscut interlop din Iaşi, să fie despăgubit cu 2.400 de euro. Fost patron al restaurantului „Leul de Aur”, din zona Târguşor Copou, în 2010 Colac a fost condamant la şapte ani de închisoare pentru proxenetism. Faptele fuseseră comise la începutul anilor 2000, iar interlopul a fost dat în urmărire generală după pronunţarea sentinţei, informează www.ziaruldeiasi.ro.

Potrivit motivării CEDO, judecătorii ieşeni care au soluţionat dosarul lui Doru Colac ar fi încălcat o serie de proceduri legale referitoare la audierea martorilor pe faza de judecată. Colac a intrat în vizorul oamenilor legii în 2003, fiind acuzat de lipsire de libertate şi proxenetism, după ce a forţat cinci fete minore să se prostitueze. Dosarul a ajuns în acelaşi an la Judecătoria Iaşi, acolo unde mai multe dintre victime nu au mai putut fi identificate de instanţă pentru a fi audiate. Judecătorii au dispus condamnarea pe baza declaraţiilor luate în faza de urmărire penală.

În acţiunea intentată la CEDO, Doru Colac a precizat că a fost condamnat, deşi instanţa a omis să audieze mai mulţi martori, dar şi că autorităţile ar fi dispus audierea unora dintre aceştia fără ca el sau avocatul său să fie prezent. CEDO i-a dat dreptate, constatând că proxenetului i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Deşi Colac a solicitat 250.000 de euro, judecătorii de la Strasbourg au stabilit că, pentru prejudiciul suferit, interlopul ieşean trebuie să primească doar 2.400 de euro. Decizia de despăgubire a lui Doru Colac a fost publicată zilele trecute în Monitorul Oficial al României, acesta urmând să îşi primească banii, notează „Ziarul de Iași”.

Așa cum precizau anchetatorii la vremea respectivă, reţeaua de proxenetism condusă de Doru Colac ar fi atras, la începutul anilor 2000, în jur de 1.000 de persoane. Fetele prestau servicii sexuale în diverse cluburi sau hoteluri din Iaşi şi erau plătite cu un comision din sumele primite de interlop.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră