Premierul croat, Zoran Milanovic : « Croaţia nu va deveni centrul de refugiaţi al Europei !

19 Sep 2015
Premierul croat, Zoran Milanovic : « Croaţia nu va deveni centrul de refugiaţi al Europei !
 Mii de emigranţi blocaţi în Croaţia aşpteptau sâmbătă să treacă spre nord, în timp ce ţările Europei Centrale îi resping, printr-o atitudine divizată faţă de acest exod, relatează AFP.  

 Ungaria a anunţat că a terminat de izolat cu sârmă ghimpată graniţa cu Croaţia, care devenise noua cale de acces a emigranţilor, dintre care numeroşi sunt refugiaţi sirieni.

Zagrebul, care a anunţat, vineri, că a atins un punct culminant prin sosirea a peste 17.000 de persoane în trei zile, încearcă să forţeze mâna Budapestei trimiţând în autocar sau tren emigranţi spre frontierea ungară.

Primul ministru croat, Zoran Milanovic, a atras atenţia că ţara sa, care nu aparţine spaţiului Schengen, va continua să-i dirijeze pe emigranţi către frontierea cu Ungaria. La rândul ei, Ungaria a acuzat Zagrebul că-i încurajează pe emigranţă să străpungă « ilegal » frontiera.
« Croaţia nu va deveni centrul de refugiaţi al Europei !, a avertizat premieul croat.

Croaţia şi Slovenia
Vineri, Croaţia au trimis aproximativ 4.400 de emigranţi înspre Ungaia, cu autocarul sau trenul. Emigranţii, veniţi din Grecia prin Turica către nord vor să ajungă în Germania sau alte ţări din Europa occidentală, într-o călătorie istovitoare. De asemenea, ei s-au îndreptat spre Slovenia vecină, care face parte din spaţiul Schengen. Autorităţile slovene au încercat cu dificultate, sâmbătă, să-i canalizeze pe emigranţii sosiţi cu sutele din Croaţia.
Potrivit televiziunii naţionale croate HRT Tv , aproximativ o mie de refugiaţi au trecut noaptea frontierea de la Bregana, dintre Croaţia şi Slovenia.
La micul post de frontieră, vecin, de la Harmica, la aproximativ 20 de  kilometri de capitala croată, Zagreb, zeci de emigranţi erau masaţi, sâmbătă de dimineaţă pe podul ce marchează frontiera, cerând poliţiei slovene să-i lase să treacă, scrie AFP.

« Ironia Istoriei »
Ceva mai la est, 1.200 de refugiaţi au trecut fără probleme frontiera croată-ungară până sâmbătă, orele 10 :00 GMT, potrivit poliţiei. Majoritatea au trecut pe la postul de frontieră Beremend, unde funcţionează o zonă de tranzit şi de acolo erau transportaţi cu autocarele.

Ungaria a terminat închiderea frontierei de 175 km cu Serbia şi vrea în continuare să procedeze la fel la frontierea ei cu România, la est. Ministrul croat al Afacerilor externe, Vesna Pusic, a calificat ca fiind « ironia istoriei », montarea de  sârmă ghimpată de către Ungania la frontierea croato-ungară, într-un interviu la radioul public bulgar, reamintând că, în urmă cu 26 de ani, Ungaria era de cealaltă parte a cortinei de fier.  

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră