Referendum unic la Craiova. De ce sunt chemaţi la vot locuitorii oraşului

02 Iun 2015
Referendum unic la Craiova. De ce sunt chemaţi la vot locuitorii oraşului
Pentru prima dată în istoria Craiovei, un referendum local i-ar putea aduce la urne pe locuitori. ONG-urile de mediu mai au nevoie de doar 3.000 de semnături pentru a declanșa un referendum pe tema proiectelor nucleare de la Kozlodui – Bulgaria, potrivit româniacurată.ro

La sfârşitul anului trecut, Asociaţia Pro Democraţia – Club Craiova a cerut organizarea unui referendum local cu privire la funcţionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui.

Solicitarea ONG-ului a ajuns la cele trei Consilii Judeţene – Dolj, Mehedinţi, Olt şi Teleorman.

Situl nuclear, aflat la o distanță de circa 100 de kilometri de municipiu, cuprinde centrala atomo-electrică unde funcționează două reactoare cu o putere instalată de 2.000 MW și un viitor depozit de deșeuri nucleare cu o capacitate de stocare de 350.000 de tone. 19 localități din Dolj sunt în aria de impact (30 km) a sitului nuclear de la Kozlodui.

„Organizarea unui referendum în Judeţul dvs., în care cetăţenii să răspundă prin DA sau NU la întrebarea „Sunteţi de acord cu funcţionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui – Bulgaria?”, poate oferi oportunitatea de a opri această instalaţie care pune în pericol sănătatea cetăţenilor dvs. şi mediul înconjurător.

Funcţionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui a fost mereu afectată de incidente şi probleme de exploatare. Considerăm că toate acestea au afectat starea de sănătate a populaţiei din Judeţul dvs., mai ales dacă luăm în considerare incidenţa cazurilor de cancer”, se precizează în scrisoare ajunsă pe masa Consiliilor Judeţene.

La un eventual referendum, cetățenii ar trebui să-și exprime opinia față de trei probleme: construirea reactorului 7 de la Kozlodui, construirea depozitului național de deșeuri nucleare cu capacitatea de 350.000 de tone și prelungirea duratei de viață a reactoarelor 5-6 de la Kozlodui.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră