Referendum pentru schimbarea numelui judeţului Olt

24 Aug 2017
Referendum pentru schimbarea numelui judeţului Olt

Consiliul Județean (CJ) Olt va organiza la 15 octombrie un referendum pentru schimbarea numelui județului, conform unei hotărâri adoptate joi.

La referendumul din 15 octombrie, cetățenii județului Olt sunt chemați să se pronunțe prin "Da" sau "Nu"la întrebarea: "Sunteți de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt?".  Pentru organizarea referendumului, CJ Olt alocă 500.000 de lei, relatează agerpres.ro.

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a arătat că demersul de atribuire a numelui Olt-Romanați se constituie într-o reparație morală față de locuitorii fostului județ Romanați și că populația nu va fi nevoită să schimbe documentele în situația validării referendumului doarece legea prin care va fi validat va prevede ca documentele să fie schimbate numai la expirarea termenului de valabilitate stabilit la emitere.

"Actualul județ Olt este format din marea parte a două județe istorice, fostul județ istoric Olt și fostul județ istoric Romanați. (...) Noi încercăm să aducem, pe singura cale pe care noi o considerăm corectă pentru o reparație morală, prin acest referendum prin care încercăm să atribuim județului Olt denumirea de Olt-Romanați. Nu se schimbă nimic, (...) niciun act de identitate, niciun permis de conducere, niciun certificat de naștere, pașaport buletin, plăcuțe de înmatriculare ale mașinilor, nu vor fi schimbate decât la termenul de expirare al lor", a declarat Marius Oprescu.

Dacă referendumul va fi validat și majoritatea voturilor vor fi pentru denumirea de Olt-Romanați, va fi necesară validarea consultării și a rezultatelor printr-o lege adoptată de către Parlament.

Președintele CJ Olt susține că legea în cauză ar urma să stipuleze și faptul că documentele cetățenilor din Olt nu se vor schimba automat cu adoptarea noii denumiri a județului, ci la termenul normal de expirare.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră