REFERAT DNA. Cum motivează procurorii cererea de arestare a Olguţei Vasilescu

31 Mar 2016 | scris de Mara Răducanu
REFERAT DNA. Cum motivează procurorii cererea de arestare a Olguţei Vasilescu

Iată rezumatul acuzaţiilor aduse Liei Olguţa Vasilescu in referatul DNA:

Un deputat i-a cerut unui om de afaceri să o ajute cu bani pentru campania electorală din 2012 pe Lia Olguța Vasilescu, asigurându-l că ulterior va primi înapoi "înzecit", potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a primarului municipiului Craiova. "În același scop, (...) a fost abordat și de către deputatul (...), care i-a cerut la rândul său să o ajute cu bani pe Vasilescu Lia Olguța pentru campania electorală, afirmând că, pe lângă influența politică pe care cei doi o au, (...) va primi 'înzecit', cu referire la perspectiva avantajelor aferente favorizării unor activități comerciale", se arată în referatul în care procurorii cer arestarea preventivă a Olguţei Vasilescu. 

„In cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri - (...), (...), (...) - au fost determinati de inculpata Vasilescu Lia Olguta – candidat la functia de primar, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze sponsorizari, sumele de bani fiind utilizate pentru materiale electorale si pentru spectacole in sustinerea campaniei electorale a candidatului, Vasilescu Lia-Olguta folosindu-si in acest sens influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, in scopul obtinerii de bani si alte foloase necuvenite. In consecinta, (...), prin SC (...) SRL, a platit materialele electorale in valoare de 44.241,96 euro, (...) a platit 25.000 euro pentru sponsorizarea concertului unui artist strain, concert avand ca scop sustinerea campaniei electorale a candidatei, iar (...) a organizat pentru candidata diferite evenimente, cheltuielile fiind de circa 300.000 lei.

 

CITIŢI ŞI: Judecătorii au decis: Olguţa Vasilescu, plasată în arest la domiciliu

 

Astfel, in cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, inculpata Vasilescu Lia-Olguta a dobandit si a folosit bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunii prevazute de art. 13 din Legea nr. 78/2000. O serie de materiale electorale utilizate de aceasta in campania electorala, inscriptionate cu numele si portretul candidatei, au fost efectuate de SC (...) in baza contractului nr. (...)/19.04.2012, incheiat cu SC (...), contractul avand ca obiect imprimarea de materiale promotionale cu denumirea SC (...). In fapt, au fost executate materiale electorale pentru campania inculpatei Vasilescu Lia-Olguta, care si-a folosit influenta de lider politic pentru a determina mai multi oameni de afaceri din zona, printre care si pe patronul SC (...), (...), sa contribuie cu sume de bani la sprijinirea campaniei, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite pentru candidata. Valoarea acestora a fost de 44.241,95 euro.  Ulterior, materialele respective au fost dobandite si folosite de Vasilescu Lia-Olguta, cunoscand ca provin din infractiunea de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite”.

 

CITIŢI ŞI:Olguţa Vasilescu, PRIMELE DECLARAŢII după prima noapte în arest

 

Aşadar, în cursul anului 2014, inc. VASILESCU LIA OLGUŢA a  pretins şi primit, pentru şi prin Asociaţia (...), cu titlu de mită, sumele  menţionate în contractele de sponsorizare, în legătură cu îndeplinirea
unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, astfel cum sunt acestea  prevăzute de art. 61-63 din Legea administraţiei publice locale nr.  215/2001. De asemenea, inculpata VASILESCU LIA OLGUŢA a beneficiat în  mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în atragerea de capital  electoral pentru alegerile următoare, aspecte invocate deja în spaţiul  public într-o emisiune televizată din data de 2.03.2016. În cadrul emisiunii  „(...) ”, difuzată în data de 2.03.2016 pe postul de televiziune (...) , la care au  participat invitaţii (...),(...),(...) , în contextul intervenţiei telefonice a candidatului la primăria Craiovei, (...) , care aduce argumente în legătură  cu un anume subiect, la minutul 37:08 al înregistrării emisiunii TV, intervine (...)“. 

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră