Nu te grăbi să retragi bani de pe card în magazine. Iată motivul

05 Iun 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Nu te grăbi să retragi bani de pe card în magazine. Iată motivul

Este vorba despre Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată lărgește sfera persoanelor juridice care pot accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit, pe de o parte, iar pe de altă parte, reglementează cadrul juridic pentru acordarea de către comercianți, la terminalele de plată, la cererea clientului, de avansuri în numerar, care nu pot depăși o sumă fixă stabilită, în combinație cu plata aferentă bunurilor și/sau serviciilor achiziționate.

Şeful statului apreciază că unele prevederi pot genera incertitudine juridică şi lipsă de predictibilitate în aplicare. Una dintre prevederile criticate de Iohannis se referă la refuzul comercianților de a acorda avansuri în numerar, din soldul existent în casă și din încasările zilei, care este considerat de lege contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.

"În acest caz, semnalăm că stabilirea conduitei abuzive a comerciantului, pe de o parte, nu este corelată cu norma stabilită la art. 1 alin. (7) din legea transmisă la promulgare (conform căreia în cazul în care numerarul aflat la dispoziția comercianților acceptanți prevăzuți la alin. (4) nu acoperă suma solicitată de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibilă pentru astfel de operațiuni), iar pe de altă parte, aceasta poate afecta libertatea comerciantului de a dispune de lichiditățile sale. De asemenea, expresia “numerarul aflat la dispoziția comercianților” (art. 1 alin. 7) poate fi considerată ca fiind una neclară, întrucât nu se înțelege dacă se referă la suma existentă în casă sau la suma alocată de comerciant acestui tip de operațiuni. Terminologia neclară, precum și caracterul de noutate al mecanismului economic instituit prin legea transmisă la promulgare ar justifica, totodată, și introducerea unei prevederi referitoare la posibilitatea completării normelor metodologice de aplicare", se arată în cererea de reexaminare, adresată sâmbătă preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Şeful statului mai atrage atenţia că legea transmisă la promulgare ar trebui reanalizată și sub aspectul termenului de intrare în vigoare, astfel încât să permită tuturor autorităților publice, băncilor, altor operatori economici și clienților să se conformeze și să-și adapteze conduita noilor reglementări.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră