Reacţia României la anunţul privind declararea independenţei Cataloniei

28 Oct 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Reacţia României la anunţul privind declararea independenţei Cataloniei

România respinge cu fermitate declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei. Ministerul român al Afacerilor Externe a difuzat o poziţie oficială a statului român, prin care se respinge "irevocabil" această declaraţie, potrivit conţinutului mesajului postat pe site-ul ministerului.

Totodată, România reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Spaniei. "Spania este un aliat important și partener strategic al țării noastre, relație reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE și la nivel internațional", reaminteşte MAE român în comunicatul său.

"Subliniem că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acțiuni care ține de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv. Reiterăm poziţia consecventă a României în favoarea respectării dreptului internațional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat", scrie în mesajul difuzat de minister.

Potrivit diplomaţiei române, situația generată în Catalonia ține de ordinea internă din Spania. Bucureştiul îşi exprimă speranţa că se va reveni în cel mai scurt timp la parametri ordinii constituţionale din acest stat, se mai arată în comunicat.

Reamintim că Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei republici', în timp ce la Madrid, la numai câteva minute după ce Parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independenţa regiunii faţă de Spania, Senatul spaniol îl autoriza pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia.

Steagul Spaniei a fost dat jos în mai multe orașe din Catalonia, după ce parlamentul regiunii a votat vineri în favoarea independenței față de Madrid, transmite agenția dpa, preluată de agerpres.ro.

Acțiuni similare au avut loc în alte municipalități, precum Figueres, Vic și Tortosa, dar nu și în capitala regiunii, Barcelona, al cărei primar, Ada Colau, este împotriva secesiunii unilaterale.

Într-un mesaj pe Facebook, Colau a criticat atât declarația de independență, cât și decizia guvernului spaniol de a răspunde la aceasta prin suspendarea autonomiei catalane.

"Nu comentăm", sau "Spania trebuie să rămână unită". Acestea sunt cele două tipuri de reacţii internaţionale înregistrate, deocamdată, după evenimentele din Catalonia.

"Suntem o majoritate, în Catalonia și în Spania, care dorim o oprire a confruntării, o impulsionare a dialogului, bunului simț și adoptarea unei soluții agreate", a scris aceasta.

Consiliul de Miniștri al Spaniei a aprobat vineri demiterea întregului guvern catalan, dizolvarea parlamentului regional și convocarea de alegeri în Catalonia pentru data de 21 decembrie, a anunțat șeful executivului de la Madrid, Mariano Rajoy

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră