Verdicte à la Păcală şi Tândală! Kovesi rămâne doctor, dar Comisia interzice publicarea lucrării

09 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
Verdicte à la Păcală şi Tândală! Kovesi rămâne doctor, dar Comisia interzice publicarea lucrării

 

Redăm concluziile comune publicate de CNATDCU:


Ţinând cont de toate cele de mai sus, Comisia de lucru care a analizat sesizarea de plagiat ce face
obiectul acestui Raport, înaintează preşedintelui Comisiei Ştiinţe juridice a CNATDCU următoarele
propuneri:


1. Menţinerea titlului de doctor al dnei. Codruţa Laura Kövesi, retragerea acestuia apărându-ne
ca fiind o sancţiune excesivă şi neadaptată;


2. publicarea Raportului comun al Comisiei noastre şi anexarea acestuia la toate exemplarele
din teza dnei. Kövesi prezente în toate bibliotecile din ţară – mai ales, în Universitatea de Vest
din Timişoara, unde teza a fost susţinută.


3. Interzicerea publicării tezei în starea actuală, când – deşi nu se poate reţine plagiatul – în
opinia noastră, este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat.

 

Redăm integral întreg raportul Comisiei: http://mediartv1.freenode.ro/other/201612/raport-cnatdcu-laura-kovesi_14565300.pdf

 

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis ieri că acuzaţiile de plagiat care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi sunt neîntemeiate. Comisia care a dat verdictul a fost formată din trei specialişti: prof. univ. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg (Franţa), prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 (Franţa), şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

“Comisia de lucru a constat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente, fără a le cita conform uzajului academic. Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat sau falsificare. Pasajele care pot cădea sub calificarea română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci se constată o culpă în construcția demonstrației tezei, însă circumstanțele specifice trebuie luate în calcul pentru a stabili sancțiunea. Proporția reținută afectează, în concluzie, o mică parte a tezei. Natura împrumuturilor neautorizate permite de a constata că este vorba despre fraze care nu conțin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalități sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific. În concluzie, retragerea titlului de doctor autorului tezei ni se pare excesivă și neadaptată”, a explicat șeful Comisiei Juridice, Mircea Bob.

CNATDCU: Kovesi nu a plagiat! 

Consiliul General al CNATDCU a decis prin vot, ca urmare a analizei comisiei, să trimită recomandare de menținere a titlului de doctor în drept pe numele Laurei Codruța Kovesi. Pentru această recomandare au fost acordate 33 de voturi "pentru" și o singură abținere.

Pe 30 septembrie 2016, şefa DNA preciza că teza sa de doctorat conţine 444 de pagini şi 442 de note de subsol şi că lucrarea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri şi monografii, 71 de articole publicate în articole de specialitate, 27 de surse de legislaţie naţională, 20 de surse de legislaţie internaţională şi 65 de surse online (site-uri).

 

Kovesi: Teza mea este corectă

"Eu am venit pregătită cu probele pe care eu le-am depus în 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei în 2012). S-a făcut o sesizare în care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu vă spun că am respectat în totalitate normele academice. Teza mea este corectă. Aveţi aici toate probele”, a spus Kovesi, precizând că prima proba este chiar certificatul de căsătorie, pentru că s-a precizat că Kovesi Codruţa a plagiat-o pe Lascu Codruţa.

 

Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ privind plagiatul lui Kovesi 

 

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

"Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României", a spus Sebastian Ghiţă.

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza să de doctorat.Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră