Arafat despre Tolontan: "M-am asteptat ca inainte de a scrie ceva mentionand numele meu, sa ma contacteze"

08 Noi 2015
Arafat despre Tolontan:
Ca urmare a anchetei din tolo.ro, în care Cătălin Tolontan arăta cum pompierii au primit au primit sponsorizări, Raed Arafat a publicat un material pe Facebook. El reproșează jurnalistului că nu l-a contactat în procesul de documentare al materialului.

M-am asteptat ca inainte de a scrie ceva mentionand numele meu si al Fundatiei pentru SMURD in mod negativ, domnul Tolontan sa ma contacteze si sa clarifice lucrurile din articolul dansului. Mai jos este dreptul la replica al FUndatiei penru SMURD la care as dori sa adaug urmatoarele: Eu nu am tacut si nu am tolerat ce se intampla la ISU Bucuresti. Problemele erau destul de grave, mai ales din punctul de vedere al interventiei la unele tipuri de risc, iar rezultatul a fost eiientizarea ISU Buc. si schimbarea conducerii si punerea la dispozitia inspectorului general al IGSU a sefului ISU Bucuresti. Aceasta in nici un caz nu a fost o promovare iar fuctia de la ISU Bucuresti era de o vizibilitate si de o importanta mult mai mare decat cea care a alocat-o inspectorul general domnului fost inspector sef la IGSU cu caracter temporar.

Pana si D-l Tolontan recunoaste ca dupa schimbarea conducerii, incepand cu 2015, lucrurile stau altfel la ISU Buc-IF. Sunt total deacord ca solicitarea de sponsorizari de la firme si agenti economici pe care ii controleaza ISU Bucuresti este un conflict de interese foarte serios si este de natura de a afecta corectitudinea si echidistanta celor care efectueaza controalele si inspectia la diferite firme. Nu inteleg insa ce se doreste prin amestecul Fundatiei pentru SMURD in aceasta problema. Fundatia pentru SMURD nu este un agent economic controlat de ISU Bucuresti sau de orice structura ISU si are ca menire sprijinirea structurii SMURD din cadrul ISU conform statutului aporbat la tribunal. Donarea de echipamente si finantarea de cursrui pentru personalul SMURD nu genereaza un conflict de interese cu activitatea ISU. Mai mult, exista multe astfel de organizatii si fundatii in lume care fac lucruri similare cu ce face Fundatia pentru SMURD iar sursa de finantare principala este cea din 2%.

Inca de la inceput la nivelul Fundatiei pentru SMURD s-a stabilit un cod deontologic prin care am evitat intrarea in orice forma de conflict de interese. Am avut oferte de sponsorizari de la firme de medicamente, de la clinici private si de la multe alte entitati care erau clar in conflict de interese cu ativitatea mea ce a dus la respingerea lor indiferent de sume. Am refuzat sume importante de la firme care fabrica tigari sau alcool si am incercat tot posibilul sa ramanem transparenti cu ce facem. Astfel, mentionarea Fundatiei fara discernmant in articolul la care ma refer este de natura de a aduce grave prejudicii activitatii Fundatiei pentru SMURD intr-un mod total nejustificat. Sunt si alte aspecte care trebuiesc clarificate din articolul domnului tolontan cum ar fi cel al programului de lucru care face pe multi sa se planga insa cand il analizam, si adaugam la el si zilele libere si platile de sambata si duminica ...etc., vedem ca respecta regula Europeana. De fapt cei care s-au suparat cel mai mult erau cei pentru care activitatea de pompier era a-doua meserie venind o zi si avand trei libere.

Acum se lucreaza 24 cu 48 pastrand 5 - 8 perioade de cate 5 zile lbere pe langa concediu. La Paris Pompierii Militari au 120 de ture de 24 ore / an iar in Romania suntem la 94-98 de ture. Intaintea schimbarii eram la 71-74 de ture pe an ce genera o deficienta mare de personal in cadrul turelor. Specialistii in resurse umane au analizat bine acest program de lucru si considera ca acesta respecta toate regulile codului muncii care prevede exceptii clare pentru structurile militare si cele de urgenta.

Replica SMURD pentru tolo.ro

In urma articolului publicat pe: http://www.tolo.ro/2015/11/06/colectiv-drapelul-tesut-cu-fir-de-spaga-ii-lista-firmelor-care-au-dat-bani-pompierilor/
in care se mentioneaza ca „ … Fundatia SMURD este una dintre cele care au sponsorizat si ele ISU. Cind romanii au trimis banii la Fundatia SMURD nu s-au gindit ca acesti bani ajung ca sa se plimbe sefii ISU prin lume. … ”

Am dori sa aducem urmatoarele precizari:

Fundatia pentru SMURD este o organizatie non-guvernamentala, infiintata in anul 2006, ca persoana juridica privata, non-profit, apolitica, independenta de orice alta institutie sau persoana, romana sau straina, care sustine, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD). Misiunea Fundatiei pentru SMURD este de a imbunatati calitatea vietii persoanelor care locuiesc si muncesc in Romania, prin sprijinirea dezvoltarii sistemului integrat medical si tehnic de urgenta si prim ajutor.

Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD) este un serviciu public integrat, fara personalitate juridica, care functioneaza in organigrama Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Afacerilor Interne. Activitatea SMURD-ului este reglementata foarte amanuntit prin acte normative cum ar fi Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006, O.U.G. nr. 126/2003 si un numar semnificativ de ordine de ministru care reglementeaza asistenta medicala de urgenta in România.

Pentru realizarea scopului si obiectivelor care au stat la baza infiintarii sale, de sustinere a activitatii SMURD, Fundatia pentru SMURD a derulat si deruleaza diferite proiecte, din fondurile stranse prin redirectionarea a 2% din impozitul pe venit de catre persoanele fizice, destinate imbunatatirii activitatii desfasurate de Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, la nivel national si regional, dintre care mentionam:

1. constructia Centrului regional de formare si pregatire in descarcare si asistenta medicala de urgenta SMURD Cluj;
2. dotarea cu o barca de interventie rapida special dotata, cu echipamente si aparatura medicala de urgenta, pentru gestionarea eficienta a situatiilor de urgenta destinata SMURD Tulcea.
3. asigurarea pe baza de concurs, in fiecare an, a accesului a cel putin 100 de tineri medici rezidenti si specialisti din medicina de urgenta la programe si cursuri de instruire de specialitate;
4. achizitia primului avion medical de urgenta destinat misiunilor umanitare de salvare a pacientilor in stare grava, in regim gratuit pentru intreaga populatie, in conditii meteorologice complexe, alaturi de elicopterele SMURD;
5. sustinerea lucrarilor de amenajare si dotarea cu un simulator avansat de instruire pentru desfasurarea pregatirii personalului SMURD (medicii, asistentii, paramedicii, pompierii si toate categoriile de personal care intervin in situatii de urgenta) in cadrul Centrului national de instruire in asistenta medicala de urgenta si dezastre din Targu-Mures.

iar in cazul de fata, destinate sustinerii activitatii SMURD Bucuresti-Ilfov, din cadrul I.S.U. „Dealul Spirii” al Municipiului Bucuresti-Ilfov, dupa cum urmeaza:

1. dotarea cu echipamente individuale de protectie pentru echipajele de prim-ajutor calificat SMURD;
2. dotarea cu o autospeciala de suport logistic, echipata pentru acordarea sprijinului logistic si transportului de materiale si oxigen pentru echipajele de prim-ajutor;
3. sustinerea amenajarii si dotarii cu echipamente de instruire si electronice a centrelor de formare in primul ajutor si asistenta medicala SMURD;
4. sustinerea dotarii cu mobilier a dispeceratului 112 din cadrul ISU Bucuresti
5. sustinerea reabilitarii tehnice a unor autospeciale de interventie, de tip Unitate de Terapie Intensiva Mobila, autospeciala de prim-ajutor, respectiv masina de medic de urgenta, necesare interventiei in situatiile de urgenta a SMURD Bucuresti;
6. dotarea echipajelor SMURD Bucuresti din cadrul I.S.U. „Dealul Spirii” al Municipiului Bucuresti-Ilfov cu motociclete pentru interventia rapida si acordarea primului ajutor calificat;
7. sprijinirea participarii unei echipe de medici si paramedici-formatori SMURD, in calitate de observatori la Competitia Internationala de Prim-ajutor si descarcerare desfasurata in luna octombrie 2012, la Londra
8. dotarea SMURD Bucuresti cu o autospeciala de prima interventie si comanda pentru prima interventie a echipajelor specializate SMURD pe timpul variatelor situatii de urgenta.

Am dori sa subliniem ca, in cadrul proiectelor de mai sus, au fost donate doar bunuri, destinate sustinerii si dezvoltarii activitatii desfasurate de echipajele SMURD Bucuresti-Ilfov si nu au fost efectuate sponsorizari directe in bani catre I.S.U. „Dealul Spirii” al Municipiului Bucuresti-Ilfov sau Asociatia „Dealul Spirii” a Capitalei.

De asemenea, mai precizam ca Fundatia pentru SMURD nu se afla in conflict de interese deoarece sediul nostru social se afla in Targu-Mures si conform specificului activitatii, de organizatie non-guvernamentala, nu se regaseste in situatia de a desfasura activitati ce ar trebui a fi verificate de catre structurile inspectoratelor pentru situatii de urgenta.

Fundatia pentru SMURD
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră