Radu Mazăre, "comunicat de presă din beci". Ce mesaj transmite fostul primar al Constanței

30 Mai 2015
Radu Mazăre,
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis în 28 mai că Radu Mazăre trebuie să fie cercetat în continuare în arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de DNA de fapte de corupție. Astfel, mandatul de arestare preventivă în cazul lui Mazăre a fost prelungit cu 30 de zile, de la 1 iunie la 30 iunie.

În urma acestei decizii, Radu Mazăre a transmis un "comunicat din beci", în care susţine că DNA îl vrea închis “nejudecat şi nevinovat”. Faptul că, mai nou, ar avea o casă în Franţa, este, spune Mazăre, “o fumigenă”.

"Stau la beci de 8 săptămâni, am demisionat din partid și din functia de primar și am anunțat că nu mai vreau o viață politică sau publică. Nu mai pot fii suspicionat că aș putea influența pe cineva. Totuși, constat că de fiecare dată când trebuie să merg în instanță pentru a mi se judeca sau rejudeca eliberarea se declanșează "pe surse", în mod automat un linșaj mediatic. La aceste atacuri obscure, din nefericire pentru mine, nu mai pot reacționa și spune nimic pentru că sunt "ascuns". Spre exemplu, acum a apărut o noua fumigena: cică eu aș avea o casă în Franța, la Nice", a scris Radu Mazăre, potrivit ziuaconstanta.ro.

Fostul primar al Constanței spune că "DNA considera că eu trebuie să stau închis la beci, nejudecat și nevinovat, ca între timp ei să cerceteze o suspiciune fabuloasă din viața unor oameni pe care nici măcar nu-i cunosc".

Radu Mazăre consideră nedrept ce i se intamplă.

"Pot să vă spun că aici, in arestul preventiv, sunt mulţi alţi oameni ca mine, care nu inţeleg de ce trebuie să stea la beciuri fără să se poată apăra juridic sau ca imagine. Nu cred că acesta este un mod corect de a se face justiţie, condamnat aprioric la televizor sau „pe surse” şi înfundat în arest preventiv prin decizii prelungite la infinit, ce induc în mod automat în opinia şi impresia generală o falsă şi certă vinovaţie a celui cercetat", a mai scris Radu Mazăre în comunicat.

Radu Mazăre se află în arest preventiv din 2 aprilie.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le deschidă în Constanța. "Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat. În perioada 2008-2014, Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei — circa 335 milioane de euro", preciza DNA.
 
Potrivit sursei citate, în perioada noiembrie 2006-2013, edilul Constanței a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.
 
"În perioada noiembrie 2008-2012, Mazăre a semnat 13 contracte, acorduri-cadru și contracte subsecvente încheiate între primărie și o societate la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012 etc.", arată DNA.
 
Procurorii au constatat că în ambele cazuri au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care Radu Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani, înainte de comiterea faptei, cât și pentru Sorin Strutinsky. (V.M.)



Alte stiri din Actualitate

Ultima oră