Pungile de plastic cu mâner vor fi interzise de la 1 iulie

14 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Pungile de plastic cu mâner vor fi interzise de la 1 iulie

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în procedură de urgenţă, un proiect de lege care interzice introducerea pe piaţa naţională a pungilor de plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner, de la 1 iulie 2018. Dacă nu va fi contestată la CCR, legea va merge la promulgare.

Actul normativ, adoptat deja de Senat, mai prevede interzicerea comercializării acestor pungi  de la 1 ianuarie 2019. Conform legii, pungile din plastic subţire au grosimea peretelui de 50 microni, iar cele din plastic foarte subţiri, de 15 microni.

Operatorii economici vor fi obligaţi să comercializeze numai pungi din plastic de transport reutilizabile. De asemenea, agenţii economici, care comercializează produse în ambalaje reutilizabile, vor fi obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să restituie contravaloarea, la solicitarea cumpărătorului. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 8.000 la 15.000 de lei.

Autorităţile de mediu locale şi centrale sunt abilitate să realizeze campanii de educare şi informare a publicului despre sistemele de returnare, colectare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, impactul acestora asupra mediului, precum şi despre marcajele de pe ambalajele existente pe piaţă.

Legea transpune o Directivă europeană privind reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră