Prostituatele românce fac revoluţie în Marea Britanie

02 Mai 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Prostituatele românce fac revoluţie în Marea Britanie

Operaţiunea Nexus, realizată de Poliţia şi Agenţia de Frontieră a Marii Britanii, are în vizor din 2012 încoace în special infractori proveniţi din alte ţări. Rapoartele din noaptea trecută arată însă că în cadrul operaţiunii s-a reţinut un număr mare de prostituate din România, deşi acestea nu aveau condamnări.

Prostituatelor românce li s-a înmânat ordine de deportare în care sunt avertizate că într-o lună vor fi trimise la Bucureşti, cu avionul. Libera circulație a lucrătorilor este garantată în UE, la care România a aderat în 2007.

Imigranții pot fi daţi afară din Marea Britanie, cu interdicţia de a intra timp de 12 luni în regat, dacă "nu reușesc să-și exercite drepturile statutare", respectiv dacă nu lucrează sau nu studiază.

Unele dintre prostituate vizate de Operațiunea Nexus din noaptea trecută au susținut că sunt liber profesioniste, şi, prin urmare, își exercită drepturile statutare. 

Niki Adams, purtătoarea de cuvânt a unei asociaţii engleze a prostituatelor, a declarat că "această politică deliberată a deportării vizează femeile imigrante. Din cauza incriminării și a stigmatului asociat cu prostituţia, acestora le va fi mai greu să se apere. Toate femeile sunt mame care practică prostituţia deoarece salariile din alte locuri de muncă sunt prea mici pentru a-şi hrăni și îmbrăca copiii sau pentru că au fost discriminate de angajatori".

Și avocata Emma Lough, din Londra, a declarat pentru The Guardian că "legislația UE recunoaște munca sexuală, dar este greu să dovedeşti și, prin urmare, să arăţi că ai drepturi. Este dificil să prezinţi dosarele de angajare".

"Vedem o mulțime de fete în vârstă de 19-20 de ani, care au trăit în Marea Britanie cea mai mare parte din viața lor, și acum se confruntă cu deportarea într-o țară în care nici măcar nu cunosc limba", a mai spus avocata.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră