Proiectul de buget pe 2016: Pensiie vor creşte cu 5%

03 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Proiectul de buget pe 2016: Pensiie vor creşte cu 5%

"Despre pensii pot să vă spun că am inclus în bugetul pe anul viitor creșterea pensiilor publice, pilonul I, practic cu 5%", a anunțat Dragu, după ședința de guvern. Despre pilonul II de pensii, ea a spus că acesta face în prezent obiectul unei analize. "În acest moment nu am luat o decizie cu privire la pilonul doi, analizăm foarte multe opțiuni, în zilele următoare vom finaliza această analiză și o vom face publică. (...). Trebuie să vedem și în ce măsură vom decide acest transfer către pilonul II", a explicat ministrul Finanţelor.

Ea a mai spus că, în bugetul pe 2016, investițiile înregistrează o creștere ajungând la 5,1% din PIB, față de 4,7% pentru anul 2015, cheltuielile de asistență socială sunt aproximativ constante, iar cheltuielile de personal înregistrează o creștere de la 7,3% la 7,7% PIB ca urmare a numeroaselor creșteri salariale care au avut loc.

Conform ministrului, proiectul de buget pe 2016 prevede o creștere de 3,1 miliarde de lei, atât la Ministerul Sănătății, cât și la CNAS, cheltuieli mai mari cu 9,6% la educaţie față de 2015, precum și o creștere semnificativă, de 23%, pe zona cercetare-dezvoltare.

Proiectul de buget urmează să fie pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineața, iar săptămâna viitoare să fie adoptat de Guvern și trimis la Parlament, astfel încât să fie adoptat  până la 17 decembrie.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră