UPDATE. Procurorii şi judecătorii vor răspunde material pentru erorile judiciare

23 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Procurorii şi judecătorii vor răspunde material pentru erorile judiciare

Ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, a prezentat miercuri proiectul de modificare a legilor justiţiei care prevede, printre altele, că recuperarea prejudiciului creat de erorile judiciare nu mai este facultativă. Altfel spus, statul, prin Ministerul Finanţelor, este obligat să recupereze sumele plătite ca prejudiciu de la magistraţii care au comis erori judiciare.

Tudorel Toader a subliniat că în noul proiect se menţine prevederea conform căreia statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare.

"Am propus abrogarea art. 6 din art 96, care spune: pentru repararea prejudiciului, persoana se poate îndrepta împotriva statului, prin Ministerul de Finanţe. O altă modificare: după ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se îndreaptă cu acţiune de despăgubire împotriva judecătorului/procurorului care a săvârşit eroarea cauzatoare de prejudiciu. Modificarea este că statul se îndreapta împotriva magistratului care a comis eroarea, faţă de actuala prevedere, care spune că statul se poate îndrepta. După ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se îndreaptă cu acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului/procurorului care a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudiciu. Dacă proiectul va trece, Statul se îndreaptă prin Ministerul Finanţelor, spre deosebire de acum, care spune că "statul se poate îndrepta", era facultativă acţiunea în regres a statului faţă de magistrat", a explicat Toader,.

El a promis că va face publice toate erorile judiciare comise până acum, precum şi perioadele de detenţie sau arestare pe nedrept şi sumele pe care statul a fost obligat să le plătească la CEDO. "Ministerul Finanţelor niciodată nu s-a îndreptat împotriva unui magistrat", a adăugat Toader.

Ministrul a anunţat, totodată, că se dorește înființarea unei direcții specializate în cadrul Ministerului Public, care să efectueze urmăriri penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora.

Alte modificări anunţate de Toader vizează piederea prerogativei președintelui României de a numi șefii DNA, DIICOT și ai Parchetului General, aceste numiri urmând să fie făcute de de Secția de Procurori a CSM pentru un mandat de 4 ani, precum şi trecerea Inspecției Judiciare de la CSM  la Ministerul Justiției.

Preşedintele Iohannis a criticat măsurile propuse de Ministerul Justiţiei. "Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție", afirmă Iohannis, într-un comunicat.

Şeful statului a mai spus că propunerile ministrului Justiției necesită respectarea exigențelor transparenței decizionale și supunerea acestora unor autentice dezbateri publice, iar punctul de vedere al magistraților este obligatoriu.

"Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului", a mai afirmat Iohannis.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră