Procurorii îl pot pune sub acuzare pe Traian Băsescu. Se reiau cercetările în dosarul "țigancă împuțită"

25 Mai 2015
Procurorii îl pot pune sub acuzare pe Traian Băsescu. Se reiau cercetările în dosarul
Judecătoria Sectorului 1 a confirmat luni ordonanța procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a cercetărilor în dosarul în care fostul președinte Traian Băsescu i-a luat în anul 2007 telefonul mobil unei jurnaliste și a folosit apelativul "țigancă împuțită" la adresa acesteia.  În urma acestei decizii, procurorii îl pot pune sub acuzare pe Traian Băsescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de furt și insultă.

Jurnalista Andreea Pană, de la postul de televiziune Antena 1, i-a filmat cu telefonul mobil în momentul în care aceștia se aflau la casa de marcat, adresând președintelui întrebări legate de cumpărăturile efectuate. El a răspuns unor întrebări, după care a rugat-o pe jurnalistă să înceteze. Ea a insistat, iar Traian Băsescu i s-a adresat: "măi, păsărică, tu nu ai treabă azi?", după care i-a luat din mână telefonul, refuzând să i-l returneze.

La ieșirea din complexul comercial, jurnalista i-a cerut președintelui să-i înapoieze telefonul, însă acesta i-a replicat: "Ia reclamă-mă tu la Poliție. Vino luni, la Cotroceni, și-ți dau telefonul". Seara, telefonul a fost returnat unei echipe a Antena 1, la sediul central al Partidului Democrat. Telefonul Andreei Pană înregistrase, însă, în continuare, convorbirea pe care președintele a avut-o cu soția. Întrebat de aceasta dacă îi dă telefonul înapoi jurnalistei, șeful statului a răspuns: "Da", după care i-a salutat pe ziariștii aflați la ieșirea din magazin și a continuat către soție — "Cât era de agresivă țiganca asta împuțită ... nu știu, Maria ... da' trebuia să i se întâmple odată".

Imediat după incident, președintele Băsescu a rugat-o pe Andreea Pană să accepte 'scuzele sale sincere pentru situația creată'.

La 23 mai 2007, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis, cu unanimitate de voturi, să îl sancționeze pe șeful statului cu avertisment, stabilind că utilizarea expresiei "țigancă împuțită" este o discriminare. Ulterior, în mai 2008, magistrații Înaltei Curți de Casație Justiție au anulat sancțiunea cu avertisment aplicată lui Traian Băsescu de către CNCD. (Agerpres)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră